Izvor: B92, 24.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana rasprava o izbornom zakonu, u sredu izbor guvernera NBS

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin odredio je sredu 25. februar za glasanje o stavljanju van snage odluke o izboru guvernera Kori Udovički i Saveta Narodne banke Srbije, i izboru Radovana Jelašića i novog Saveta centralne banke. Skupština treba i da imenuje zamenika sekretara Parlamenta. Za tu funkciju predložen je dosadašnji zamenik sekretara Periša Jovanović, pravnik iz Beograda. Poslanici republičkog parlamenta okončali su raspravu o izmenama Zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izboru narodnih poslanika, kojima se ukida izborni cenzus od pet odsto za stranke nacionalnih manjina i omogućava glasanje u inostranstvu.

Skupština Srbije radila je produženo kako bi se završila raspravu o izmenama tog zakona. Predstavnici svih parlamentarnih stranaka, osim Srpske radikalne stranke najavili da su da će načelno podržati izmene koje je podnela Demokratska stranka Srbije, ali da će amandmanima pokušati da "poprave" njegove manjkavosti. Izmene Zakona o izboru narodnih poslanika predviđaju da status stranke nacionalne manjine određuje Republička izborna komisija pri proglašenju izborne liste, a na predlog podnosioca liste.

Demokratska stranka Srbije povukla je u utorak podneti Predlog zakona o dopuni Zakona o Vladi Republike Srbije, kojim nova vlada može da stavi van snage određene odluke vlade u odlasku. Potpredsednik te stranke i predsednik parlamenta Dragan Maršićanin kazao je da je Predlog deplasiran, jer će vlada u odlasku funkciju obavljati samo još nedelju dana. "Skupština Srbije može na predlog nove vlade, koji je podnet u roku od 15 dana od njenog izbora, staviti u narednih 20 dana van snage akte koje je prethodna vlada donela mimo tekućih poslova, osim akata koji se tiču unutrašnjeg uređenje vlade i podležu ocenjivanju ustavnosti i zakonitosti ili sudskoj kontroli", navodi se u povučenom predlogu DSS.

Povlačenju Predloga DSS prethodile su kritike predstavnika Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke na to rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.