Ojačati ulogu UNMIK-a na severu Kosova

Izvor: S media, 25.Avg.2010, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojačati ulogu UNMIK-a na severu Kosova

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer složili su se danas u Beogradu da je neophodno da se ojača uloga UNMIK-a na severu pokrajine i u drugim sredinama nastanjenim pretežno srpskim stanovništvom.

Zanijer i Bogdanović ocenili su da je neophodno što pre započeti dijalog, koji je jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja i da u njegovom pokretanju UMNIK ima ključnu ulogu, saopšteno je iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Ministar Bogdanović je insistirao da UNMIK obezbedi sigurnost i potpunu slobodu za sve gradjane južne pokrajine, vraćanje uzurpirane imovine i pravo na povratak raseljenih.

"U interesu trajnog mira u regionu, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike u pokrajini, medjunarodne misije na Kosovu i Metohiji treba da uskrate podršku destabilizujućim potezima privremenih vlasti u Prištini", ocenio je Bogdanović u saopštenju.

Ministar je izrazio zabrinutost zbog odluke Kfora da bezbednost srpskih manastira na Kosovu i Metohiji poveri Kosovskoj policijskoj službi.

"Takva odluka je ozbiljno uznemirila Srbe u južnoj pokrajini", rekao je Bogdanović, podsećajući na negativna iskustva i uništavanje verskih objekata i spomenika srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

Bogdanović i Zanijer su se složili da se moraju rešiti postojeći problemu u sprovodjenju Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi i osigurati nesmetan protok roba i suzbijanje šverca, jer je to u interesu gradjana i privrede.

Ministar je naglasio da je Srbija spremna na kompromisna rešenja i da je prihvatljivo da se carinska dokumenta overavaju pečatima sa natpisom "Eulex-Kosovo-carina".

Na sastanku je predloženo da, u cilju efikasnijeg uspostavljanja mera stabilnosti, UNMIK generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija izveštaje o stanju na Kosovu i Metohiji podnosi svaka dva meseca, navodi se u saopštenju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.