Izvor: B92, 29.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficiri SAD se školuju u SCG

Beograd -- Oficiri Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država ubuduće će imati mogućnost da se školuju u Srbiji i Crnoj Gori.

Ministarstvo odbrane SCG i Kopnena vojska SAD potpisali su memorandum o školovanju američkih oficira u domaćim vojnim školskim ustanovama. Školovanje se realizuje u okviru programa američke Kopnene vojske za osposobljavanje oficira za inostrane regione, gde kroz jednogodišnji boravak u nekoj stranoj zemlji, pripadnici vojske SAD postaju stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za određeni region.

Iako je bio najavljen, potpisivanju nije prisustvovao ministar odbrane Prvoslav Davinić, tako da veliki broj novinara nije imao priliku da ga pita da li će podneti ostavku, što je tražila njegova stranka G17 plus, ili će ipak čekati da se o njegovoj sudbini izjasne poslanici u Skupštini Državne zajednice.

Major američke mornarice Majkl Tarkvinto prvi je strani oficir koji će se u Beogradu školovati posle punih 15 godina. Iako je završio jednogodišnji kurs srpskog, u Beogradu ga očekuju još tri meseca rada na usavršavanju jezika, da bi se potom priključio studentima na Vojnoj akademiji. U toku jednogodišnjeg školovanja, biće mu organizovana i studijska putovanja po zemlji i regionu.

Ali, iako će još učiti, major Tarkvinto je, baš kao i ostali predstavnici američke administracije i vojske, pokazao da se sa srpskim jezikom odlično snalazi. "Ja se nadam da ću imati priliku da usavršim jezik i da putujem po vašoj zemlji i imaću priliku da upoznam vaše običaje, kulturu i ljude", kazao je on.

Pomoćnik ministra odbrane Pavle Janković rekao je da se nada da će u buduće broj stranih oficira na ovdašnjoj Vojnoj akademiji biti još veći, baš kao što se očekuje više oficira VSCG na školovanju u inostranstvu: "Ako nekad neka država pošalje svog oficira kod nas, možemo i mi da šaljemo u njihove zemlje. Mislim da je ovo upravo korak koji nas najviše otvara ka evroatlantskim integracijama."

Sličnog je mišljenja i Roderik Mur, zamenik šefa misije ambasade SAD u Beogradu: "Odnosi koji cvetaju u prošloj godini, naročito u vezi razmene kadrova, i ja delim nadu gospodina Jankovića da će ta saradnja rasti i u narednom periodu."

U ovoj godini, 300 oficira VSCG i pripadnika Ministarstva odbrane usavršava se u inostranstvu, a pored SAD, interesovanje za školovanje svojih oficira u Srbiji i Crnoj Gori pokazala je i Italija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.