Odžaci – nova pobeda DS-a

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odžaci – nova pobeda DS-a

Trivan (DS): Dobili smo više glasova nego SNS i SRS zajedno. – Vučić (SNS): Kupovali su glasove

Sastav buduće vlasti biće istovetan kao i u pokrajinskim i republičkim organima. Većinu, sa 15 odborničkih mesta, činiće koalicija oko DS-a, SPS – PUPS – JS i G17 plus, a pridružiće im se i Romska demokratska stranka. Ovo je potvrdio i potpredsednik DS-a i predsednik vlade APV Bojan Pajtić dodavši da DS uživa većinu u svim opštinama ove pokrajine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Ovim izborima demantovana je tvrdnja pojedinih političara da je SNS u stalnoj ekspanziji. U proteklih godinu i po dana bilo je devet lokalnih izbora, na kojima je sedam puta pobedio DS, a SNS samo u dve opštine – istakao je Pajtić.

Koalicija Za evropske Odžake – Boris Tadić (DS, LDP, SPO, DZVM, DHSS) sa osvojenih 6.950 glasova dobila je 10 odborničkih mandata, od ukupno 27. Drugi po rezultatu je SNS (4.425 birača, sedam mandata), a slede koalicija SPS – PUPS – JS – Ivica Dačić (2.150 glasova) i SRS (1.990) sa po tri odbornička mesta. Dva odbornika imaće DSS (1.869), a po jednog G17 plus (1.221) i Romska demokratska stranka „Rajko Jovanović” (716).

Portparol DS-a Jelena Trivan izražava zadovoljstvo izbornim rezultatima, iako upozorava da izbori u jednoj opštini ne mogu da budu slika događanja u čitavoj Srbiji.

– U poslednjoj godini održano je više takvih izbora i na najvećem broju njih pobedio je DS, koji ima i najveći trend podrške i rasta. DS pobeđuje i u sredinama koje su tradicionalno bile radikalske, kao što su Ruma, Vrbas i Odžaci. Ako pogledate Odžake, videćete da DS ima više glasova nego SRS i SNS zajedno. Ukupni rezultati vladajuće koalicije pokazuju da ona i dalje ima većinu – navodi Jelena Trivan.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže da je ta stranka zadovoljna izbornim rezultatima jer je počela da dobija sve širu podršku u Vojvodini. „Zadovoljni smo rezultatima dobijenim na izborima u Odžacima, ali nismo presrećni”, rekao je Vučić i dodao da su izbori pokazali i kraj dominacije SRS-a, koji je upravo u Odžacima do sada imao najjače uporište. Kako prenosi Beta, on je optužio DS da je svim sredstvima pokušavao da umanji izborne šanse naprednjaka, kao i da je delio pakete robe i ogromnom sumom novca kupovao glasove.

Analitičar Dejan Vuk Stanković napominje da je zadržan isti redosled stranaka, kada je reč o prve dve.

– DS je trenutno najpopularnija stranka u Vojvodini, dok SNS ima primat u odnosu na ostale stranke u opoziciji, dobivši politički rat sa radikalima. Ponovo se desilo isto: lokalne izbore dobija vlast, sa izuzetkom Zemuna i Voždovca. U manjim sredinama vlast direktnije komunicira sa građanima i manja je medijska pokrivenost. U gradskim sredinama mediji imaju veću ulogu i tako se pokreću neka šira politička pitanja, pa i izborni rezultati mogu biti drugačiji.

– Izborne pobede u Vrbasu, i sada u Odžacima, pokazuju da DS nije izgubio popularnost iskazanu na pokrajinskim izborima. Ali to je tako u vojvođanskim opštinama, dok je u Beogradu druga slika. Zato Pajtićevu izjavu treba tumačiti u smislu medijsko-političkog aduta i kao neku vrstu legitimacije za dalju vladavinu.

P. K. – B. B.

-----------------------------------------------------

Dinkić: I ubuduće sami na izbore

Novi Sad – Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić kazao je da osvojen mandat na vanrednim lokalnim izborima u Odžacima znači početak povratka te stranke na političku scenu Vojvodine. Posle nekoliko godina ova stranka ponovo je samostalno izašla na izbore, što će i ubuduće biti praksa, rekao je Dinkić. Ovi izbori su, rekao je on, pokazali da „građani Vojvodine, koji žive u lokalnim samoupravama žele da preuzmu stvari u svoje ruke i što više sami odlučuju u rešavanju problema, da što manje pitaju Novi Sad i Beograd”. To je politika suštinske decentralizacije, za koju će se i ubuduće zalagati G17 plus, naglasio je Dinkić.

Tanjug

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.