Odustajem od tunela

Izvor: Blic, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odustajem od tunela

Tunela između dve zgrade Skupštine neće biti. Ni dinar neće biti potrošen na to. To je bila samo ideja u okviru namere da se parlament preseli u Dom Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, ali posle ovakvih reakcija tunel se više neće spominjati - kaže za „Blic" Oliver Dulić, predsednik parlamenta.

Salve kritika javnosti i parlamentarnih stranaka usledile su posle Dulićeve najave da bi poslanici mogli tunelom da idu od sadašnje zgrade parlamenta u Ulici kralja Milana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do Doma Narodne skupštine, a kao razlog Dulić je naveo uspostavljanje „tople komunikacije" među poslanicima.

- To je ideja stara 15 ili 20 godina. Isti ti šefovi poslaničkih grupa koji sada kritikuju predlog nisu se protivili tome kada sam ih sa time upoznao. Oni su sada ustali protiv predloga samo zato što su videli da je to naišlo na osudu javnosti. U svakom slučaju, to je sada završena priča - kaže Dulić.

Predsednik parlamenta navodi da će najverovatnije u ponedeljak predstaviti plan za preseljenje u Dom Narodne skupštine. Dulić objašnjava da taj plan predviđa da se do kraja leta završi osvetljavanje zgrade koje je započeto, tako da „Dom bude jedna od najatraktivnijih zgrada u Beogradu". U sali gde se održavaju sednice moraće da se osposobi ranije nabavljeni sistem za glasanje. Interesantno je da je on nabavljen još u vreme kada je predsednik Skupštine SCG bio Dragoljub Mićunović, ali poslanici za vreme njegovog mandata, kao ni njegovog naslednika Zorana Šamija, nisu dobili priliku da ga isprobaju.

- Pored toga, u salu ćemo vratiti i sedišta za članove Vlade koja su se nekada nalazila ispred stola predsedavajućeg, a koja su izbačena pre 50 godina. U zgradu na Trgu Nikole Pašića biće prebačeni samo poslanički klubovi, dok će ostale službe najverovatnije ostati u staroj zgradi - iznosi deo planova Dulić. On tvrdi da se za to neće izdvajati nova sredstva i da novca za ove izmene u budžetu ima dovoljno, a da su obezbeđene i neke donacije, tako da „Skupština neće potrošiti nijedan dinar više poreskih obveznika za ove stvari", a da će ove izmene omogućiti da parlament bude efikasniji. Na kraju, Dulić se nada da će sve ovo pomoći i „da se podigne ugled parlamenta među građanima". Tunel je bio promašaj koji tu nije mnogo pomogao, ali još ima prostora za popravni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.