Održani direktni pregovori

Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održani direktni pregovori

UN, Njujork (FoNet)

Njujork -- U Misiji Evropske unije pri UN u Njujorku održani prvi direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Na pregovorima Beograd-Priština danas je usvojena deklaracija, naredni direktni pregovori pregovori planirani su za 14. oktobar u Briselu. U saopštenju Kontakt grupe se navodi da je Beograd danas predstavio predlog suštinske autonomije za Kosovo u granicama Srbije, a predstavnici Prištine predlog prijateljstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i saradnje dve nezavisne države i program sprovođenja zaštite manjinskih prava na Kosovu.

Atmosfera na sastanku je bila kooperativna, navodi se u saopštenju "trojke". "Trojka" se potom zasebno sastala sa svakom od strana.

Strane su se saglasile o Njujorškoj deklaraciji, ponovivši spremnost da se ozbiljno angažuju i uzdrže od izjava koje bi mogle da potkopaju bezbednost na Kosovu. "Trojka" je istakla spremnost da preostalo vreme iskoristi "na svaki način" radi postizanja kompromis rešenja, navodi se u saopštenju.

Delegaciju Beograda predvodili su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, a Prištinu predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Agim Čeku.

Beograd: Zadovoljstvo i premoć argumenata

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je zadovoljan početkom obnovljenog pregovaračkog procesa, budući da je posrednička trojka Kontakt grupe obe strane ohrabrila u pokušaju postizanja kompromisa, za razliku od pregovora vođenih u Beču uz posredništvo Martija Ahtisarija, u kojima je, kako je primetio Tadić, "i reč kompromis bila dezavuisana".

Tadić je, rezimirajući s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom za RTS rezultate razgovora, rekao da je albanska strana želela da razgovara o odnosu suverenih država, ali je državna delegacija Srbije to odbila.

"U razgovoru smo izneli predlog suštinske autonomije, diskutujući pojedine modalitete, ali ne dovodeći u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", izjavio je Tadić.

Boris Tadić je izjavio da je u interesu Srbije da dalje izgrađuje odnose sa SAD i da Srbija treba da nastavi da ubeđuje SAD da promeni stav o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Mi moramo da se borimo za svoje pozicije. To je legitiman pristup i ne bi bio prvi put da je neka država promenila svoj prvobitni stav", poručio je Tadić.ž

Boris Tadić je izjavio posle sastanka da je zadovoljan rezultatima današnjih razgovora s predstavnicima kosovskih Albanaca i ocenio da je najvažnije da je potvrđena namera da se nađe kompromis, javlja Itar-Tas.

Tadić je izjavio da će pregovori o statusu Kosova pod okriljem pregovaračke "trojke" sudbonosno definisati evropsku budućnost Srbije i kosovskih Albanaca. "Srpska strana je predložila značajnu i održivu autonomiju i pozvali smo kosovske Albance da pregovorima pristupe veoma ozbiljno", rekao je on.

"Naša ideja nije da se vratimo na pređašnje stanje, na godine koje su za nama, već da nađemo rešenje prihvatljivo za obe strane, ali koje ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", rekao je Tadić.

Vojislav Koštunica je ocenio da je pravih pregovora Beograda i Prištine do sada bilo veoma malo i da će direktni pregovori početi onog trenutka kada dve delegacije suoče argumente i razgovoraju o njima. "Ovo nisu bili pravi pregovori, oni se tek očekuju", rekao je Koštunica posle razgovora državne delegacije Srbije s posredničkom trojkom.

Vojsilav Koštunica je odbacio nagađanja o mogućnosti konfederacije Srbije i Kosova, naglasivši da se i u tom slučaju radi o zahtevu da se Srbija odrekne dela teritorije. "Narodski rečeno, konfederacija znači da nije šija nego vrat. Radi se o tome da se Srbija odrekne državnog suvereniteta, pa da sa oduzetim delom svoje teritorije pravi aranžmane", objasnio je Koštunica.

Vojislav Koštunica je ocenio da su direktni pregovori s delegacijom Prištine "jasno pokazali nadmoć srpskih argumenata, dok su Albanci ostali pri već poznatim stavovima".

"Naša delegacija iznela je stav da sve strane treba da izađu s predlogom demokratskog rešenja i nema ništa logičnije od toga", rekao je premijer, naglasivši da je Beograd kosovskim Albancima ponudio najviši stepen autonomije, ali bez promene granica Srbije.

"Demokratsko rešenje isključuje jednostrana akta, nasilje i povrede međunarodnih dokumenata kao što su Povelja UN i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN", naveo je Koštunica.

Vojislav Koštunica je dodao da se beogradska delegacija založila da albanska nacionalna manjina u Srbiji dobije najpovlašćeniji status uz samo jednu ogradu, da se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Još jednom smo insistirali da albanska strana ponudi bilo kakvu vrstu izmene kad je reč o ovom našem predlogu, da ukaže na to šta mu nedostaje i da o svemu tome razgovaramo zajedno. Nije usledio nikakav odgovor, albanska strana je izašla s nekim malim izmenama, više retoričkim, sa starim stavovima", rekao je Koštunica.

Čeku: Nezavisnost gotova stvar

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je posle sastanka s delegacijom Beograda da je kosovska strana u Njujorku još jednom jasno stavila do znanja da nema pregovora o nezavisnosti Kosova jer je to završena stvar. U izjavi za Glas Amerike, Čeku je naglasio da bi kosovska strana želela da se pitanje statusa Kosova reši kroz Savet bezbednosti UN, ali da će se, ako to ne bude moguće, ići na proglašenje nezavisnosti. "Nećemo prihvatiti više nikakvo odlaganje rešenja statusa", kaže on.

Čeku je rekao da je srpska strana insistirala na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. "Mi smo apsolutno protiv toga. Nezavisnost Kosova je završena stvar. Kosovska strana želi da razgovara o poststatusnim pitanjima", istakao je Čeku.

Prema njegovim rečima, prištinska delegacija je odbacila sve druge moguće opcije kao što su suštinska autonomija, konfederacija i drugo.

Premijer Kosova je ocenio da je današnji sastanak bio radnog karaktera iako su i Beograd i Priština ostale na ranije iznetim stavovima.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da je Priština predstavila ugovor o dobrosusedskim odnosima, u kom je objasnila svoje osnovno uverenje da je bitno naglasiti tri nivoa u tom procesu.

"Prva je relaksacija odnosa dve zemlje, koja uključuje rad na povratku izbeglica, rešavanje slučaja nestalih i poštovanje ljudskih prava, prvenstveno srpske zajednice. Drugi princip je da smo uvereni da je Ahtisarijev paket dobar, a nastavićemo njegovu primenu u suverenom Kosovu. Treći princip je da Srbija i Kosovo moraju urediti svoje odnose u okviru evroatlanskih integracija", rekao je Sejdiu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je Beograd spreman da sasluša svaki predlog kosovskih Albanaca, ali da se plan o uspostavljanju međususedskih odnosa ne bavi statusnim, već poslestatusnim pitanjima.

"Trojka": Odgovornost obe strane

Kako je izjavio predstavnik Evropske unije u posredničkoj trojci za Kosovo Volfgang Išinger, na današnjem sastanku u Njujorku, u Misiji EU u Ujedinjenim nacijama, usvojena je takozvana Njujorška deklaracija, u kojoj se navodi da usvojeni principi Kontakt grupe ostaju da važe i da do 10. decembra traje pregovarački proces.

Predstavnik SAD u "trojci" Frenk Vizner je rekao da je Kontakt grupa insistirala na odgovornosti obe strane i da su Beograd i Priština ti koji treba da nađu zajedničke oblasti gde mogu doći do kompromisa.

Predstavnik Rusije u "trojci" Aleksandar Bocan-Harčenko je rekao da je njegov utisak da su obe strane pokazale želju da nastave pregovore. "Beograd i Priština sporazumeli su se da obnove poverenje i sarađuju na pregovorima. Tokom današnjih pregovora bilo je uočljivih promena, obe strane žele da obnove poverenje i saradnju. Beograd i Priština saopštili su da će se uzdržati od koraka koji bi mogli podrivati regionalnu bezbednost", rekao je Harčenko, prenosi Itar-Tas.

Predstavnici Beograda su na sastanku s posredničkom trojkom razgovarali o planu o suštinskoj autonomiji za Kosovo, saopštenju Kontakt grupe i rasporedu za naredne direktne razgovore dve strane 14. oktobra u Briselu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekli su novinarima posle sastanka s "trojkom" da su predstavnici "trojke" postavljali dodatna pitanja na jutrošnje izlaganje predsednika i premijera Srbije.

Druga tema sastanka je bilo sinoćno saopštenje Kontakt grupe na osnovu kog je usvojena Njujorška deklaracija, dok je treća tema bio raspored za Brisel, odnosno kako će izgledati ti pregovori.

Samardžić je rekao da je Beograd na sastanku izložio

poziciju o suštinskoj autonomiji i da Srbija ne može ući u bilo kakav oblik konfederacije.

On je naveo da je na sastanku bilo pitanja kako da se kosovski Albanci podstaknu da saslušaju predlog Beograda i da postavljaju pitanja kako bi se došlo do možda nekih zajedničkih detalja.

Samardžić je izjavio da će plan o suštinskoj autonomiji definitivno biti na dnevnom redu u Briselu, ali da treba naći način da kosovski Albanci pristanu da razgovaraju o njemu.

Povodom ugovora o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova koji predlaže Priština, Samardžić je rekao da se "ne može govoriti o nečemu što ne postoji".

Jeremić je ocenio da su današnji pregovori korak unapred i da je veoma jasan zaključak da će oni biti nastavljeni. On je dodao da nisu utvrđeni detalji sastanka u Briselu, ali je ukazao da je važno što je postignut dogovor o nastavku pregovora i što su sve strane ostale privržene direktnim pregovorima.

Njujorška deklaracija

Tzv. Njujorška deklaracija potvrđuje obavezu dve strane da se ozbiljno angažuju u pregovorima i uzdrže od provokacija, ali i rešenost članica Kontakt grupe da se za Kosovo nađe rešenje koje bi potvrdio Savet bezbedosti Ujedinjenih nacija.

U deklaraciji se navodi da su dve strane na sastanku u Njujorku potvrdile rešenost da se ozbiljno angažuju u pregovorima koje vodi posrednička trojka, koju čine izaslanici EU, SAD i Rusije. "Trojka" je članove delegacija podsetila na saopštenje generalnog sekretara UN od 1. avgusta da je "status kvo neodrživ" i informisala ih o sastanku Kontakt grupe na ministarskom nivou u Njujorku 27. septembra.

Ministri su na tom sastanku potvrdili "rešenost da se traži rešenje do kog bi se došlo pregovorima i koje bi usvojio SB UN", podseća se u deklaraciji. Ministri su ponovili da je brzo rešavanje pitanja statusa Kosova ključno za stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i Evrope u celini, dodaje se u deklaraciji.

Na sastanku je, kako se navodi u tekstu, ocenjeno da vodeći principi Kontakt grupe i dalje treba da budu okvir pregovaračkog procesa koji je zasnovan na rezoluciji 1244 SB UN.

Ministri su, navedeno je u deklaraciji, "pozvali obe strane da pregovorima pristupe kreativno, smelo i u duhu kompromisa". Oni su pozvali Beograd i Prištinu da ozbiljno shvate priliku koju pruža pregovarački proces, koji vodi "trojka", kako bi se našlo rešenje putem pregovora.

Ministri članica Kontakt grupe su takođe podsetili dve strane da je na svakoj od nih odgovornost da razviju realne predloge i da nijedna stana ne može unilateralno da blokira proces.

Oni su, kako se navodi u deklaraciji, takođe podvukli da svako rešenje statusa "treba da bude usredsređeno na razvoj posebne prirode odnosa dve strane, naročito u pogledu njihove istorijske, ekonomske i kulturne dimenzije".

"Uzimajući u obzir da bi nasilje, provokacija i zastrašivanje predstavljali ozbiljan rizik za proces koji vodi 'trojka' i za stabilnost i bezbednost u regionu, obe strane su potvrdile rešenost da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti ili izjava koje bi mogle ugroziti bezbednosnu situaciju", navedeno je u deklaraciji.

U deklaraciji se ističe i da obe strane znaju da će Kontakt grupa podneti izveštaj generalnom sekretaru UN do 10. decembra 2007.

U tom pogledu, Beograd i Priština su, kako se navodi, pozdravili nameru "trojke" da intenzivira radni program kako bise postigao sporazum pre nego što istekne mandat trojke.

Mediji o sastanku

Većina učesnika u pregovaračkom procesu smatra da njujorški razgovori pružaju nadu u kompromisni rezultat, a nezadovoljna je ostala samo albanska strana, ocenjuje agencija Itar-Tas.

Ruska državna novinska agencija navodi reči svog izvora iz ruske delegacije da je već posle jučerašnjeg ministarskog sastanka Kontakt grupe za Kosovo postao vidljiv određen pomak.

Agencija prenosi da je o izmeni pozicije SAD govorio predstavnik SAD Frenk Vizner, pošto je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs posle ministarskog sastanka naložila delegaciji SAD u "trojci" da se osloni na "neophodnost nastavka traženja uzajamno prihvatljivog rešenja".

"Nezadovoljna njujorškim pregovorima ostala je samo albanska strana", a predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da "nikakvi dogovori na pregovorima Beograda i Prištine nisu postignuti", navodi Itar-Tas.

Međutim, kako ističe Itar-Tas, većina prisutnih stranih novinara "okupila se oko srpskog lidera, koji je govorio o mnogim idejama koje je Srbija iznela na razmatranje ".

BBC navodi da lideri Srbije i kosovskih Albanaca nisu danas postigli nikakav ozbiljniji napredak. Britanska televizija navodi da su vlasti u Beogradu kosovskim Albancima ponudile široku autonomiju, ali da oni zahtevaju punu nezavisnost.

SAD će se uzdržati

Današnjim pregovorima je prethodio sastanak Kontakt grupe, održan noćas po srednjeevropskom vremenu u Njujorku. Kontakt grupa pozvala je Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u nastavku pregovora o budućem statusu.

Kako javlja BBC, predstavnici SAD pristali su na sastanku Kontakt grupe da se uzdrže od jednostranih poteza oko Kosova posle 10. decembra, kada pregovaračka trojka treba da podnese izveštaj UN.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku Kontakt grupe "otvoreno je zatražio" da se prestane s prejudiciranjem ishoda pregovora i izjavama da je "nezavisnost Kosova neminovna".

Posle sastanka međunarodne Kontakt grupe na nivou šefova diplomatija predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da očekuje od obe strane da iskreno učestvuju u pregovorima.

On je ocenio da je današnji sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku veoma važan.

Međutim, Solana ne veruje da će taj susret doneti i rešenje svih problema vezanih za proces utvrđivanja budućeg statusa.

"Ne verujem da ćemo danas doći do rešenja. Ali, ovo je prvi put da se dve strane direktno sastaju, a ne da pregovaraju preko posrednika, kao do sada", rekao je Solana.

"Prvi put će obe strane istovremeno sedeti sa pregovaračkom trojkom i kažem, ne verujem da je to kraj procesa, ali je možda početak", kaže on.

BBC javlja da su evropski predstavnici ohrabreni stavom SAD da se uzdrži od jednostranih poteza. I komesar za proširenje EU Oli Ren očekuje od dve strane konstruktivan i kreativan pristup u pregovorima.

Ren kaže da EU čini sve što može kako bi olakšala da se dođe do sporazumnog rešenja o budućem statusu Kosova.

"A od naših partnera u međunarodnoj zajednici očekujemo da primene u praksi ono što govore i pokušaju da rešenje traže u duhu efikasnog, odgovornog, multikulturalnog pristupa bez pribegavanja jednostranim potezima", rekao je Ren.

"Odgovornost na obe strane"

Zvanično je posle sastanka Kontakt grupe istupio šef britanske diplomatije Dejvid Milibend, koji je rekao da 120 dana pregovora do 10. decembra jeste period u kom se očekuje konstruktivan pristup obe strane jer je to jedini način da se postigne kompromisno rešenje.

"Odgovornost je na obema stranama za nastavak procesa. Složili smo se da ćemo ostati u kontaktu s 'trojkom' dokle god traje proces", rekao je britanski ministar, koji je predsedavao sastankom ministara inostranih poslova šest zemalja Kontakt grupe.

Milibend je rekao da će se u izveštaju međunarodne pregovaračke trojke, koji treba da 10. decembra bude podnet generalnom sekretaru UN Ki Munu Banu, pokazati kako su se dve strane ponašale u nastavku procesa i koliko su bile konstruktivne.

On je više puta ponovio da je mandat "trojke" do 10. decembra i da je to period u kom dve strane treba da nađu kompromis.

Milibend je takođe rekao da dve strane u direktnim razgovorima treba da pokažu stvarnu rešenost kako bi našle oblasti u kojima može doći do kompromisa. On je izbegao da navede šta će biti dnevni red tog sastanka.

Ban je u izveštaju koji je podneo na sastanku rekao da status kvo nije održiv. Evropski predstavnik u "trojci" Volfgang Išinger je takođe podneo izveštaj o dosadašnjem toku pregovora.

Milibend je demantovao da Kontakt grupa na bilo koji način priprema međunarodnu konferenciju o Kosovu.

Sastanak šefova diplomatija SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, a to su Kondoliza Rajs, Sergej Lavrov, Dejvid Milibend, Bernar Kušner, Frank-Valter Štajnmajer i Masimo Dalema, trajao je oko sat vremena.

Na sastanku su učestvovali i druga dva člana posredničke "trojke", predstavnici SAD i Rusije Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana, evropski komesar za proširenje Oli Ren i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

"Ne prenebregavati celovitost država"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je neodgovorno prenebregavati princip teritorijalne celovitosti država i naglasio da se Rusija zalaže za direktan dijalog Prištine i Beograda, čiji je cilj kompromis o budućem statusu, prihvatljiv za obe strane.

Putin je u Sočiju, posle susreta s premijerom Španije Hozeom Luisom Sapaterom rekao da Rusija ne smatra celishodnim stavljanje kosovskog procesa u vremenske okvire i da se zalaže za direktan dijalog Prištine i Beograda. Rekavši da se pozicija Rusije o Kosovu nije izmenila, Putin je rekao da taj dijalog treba da bude slobodan, a da je njegov cilj kompromis prihvatljiv za obe strane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.