Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana sednica VSO

Beograd -- U Beogradu je održana Sednica Vrhovnog saveta odbrane, na kojoj se razmatralo finansiranje sistema odbrane.

Na sednici je izraženo nezadovoljstvo kašnjenjem uplata budžetskih sredstava za potrebe Vojske SCG, koje dovode u pitanje ukupno bezbednosno i moralno stanje u Vojsci. VSO zbog toga predlože vladama Srbije i Crne Gore da najhitnije razmotre sva pitanja finansiranja sistema odbrane, kako bi se na zajedničkoj sednici Saveta sa predsednicima vlada našlo rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u interesu nastavka efikasnih reformi sistema odbrane.

Sednicom je predsedavao predsednik SCG Svetozar Marović, a razmatran je i Radni tekst vojne doktrine. Konstatovano je da taj predlog mora u potpunosti izražavati prioritetne težnje državne zajednice ka evroatlanskim integracijama.

Sastanku su pored članova Vrhovnog saveta odbrane, predsednika SCG Svetozara Marovića i predsednika država članica Borisa Tadića i Filipa Vujanovića, prisustvovati i ministar i zamenik ministra odbrane SCG Prvoslav Davinić i Vukašin Maraš, načelnik Generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš i sekretar VSO Ljubiša Jokić.

Davinić: Vojska u velike baze

Ministar odbrane Prvoslav Davinić je najavio da se radi dalje reorganizacije i osavremenjivanja vojske planira njeno izmeštanje u četiri do šest vojnih baza u unutrašnjosti, dok će u Beogradu ostati samo delovi generalštabnog sistema.

"Neće više biti kasarni u svakom selu i gradu. Idemo na velike baze gde će vojska imati sve što je potrebno i odakle će se kretati sa velikom mobilnošću. Zato idemo na razvoj transportnog sistema, pre svega helikoptera", rekao je Davinić. On je naglasio da će vojska možda zadržati nekoliko borbenih aviona, dok će se ostatak vazduhoplovstva zasnivati na helikopterima.

Govoreći pred polaznicima generalštabnog usavršavanja u Školi nacionalne odbrane u Beogradu o reorganizaciji sistema školovanja oficirskog kadra, Davinić je istakao da je već problem što vojne akademije godišnje završi više oficira nego što je potrebno u skladu sa politikom smanjenja brojnosti vojske. Prema njegovim rečima, od sledeće školske godine upisivaće se broj pitomaca za koje se sigurno zna da postoji potreba za njima u vojsci.

(Ne)oprezna izjava

Ministar odbrane Prvoslav Davinić izjavio je da ne isključuje mogućnost oružane pobune ekstremnih Albanaca na jugu Srbije u slučaju da im ne bude odgovaralo rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije.

Davinić je rekao da je Vojska SCG sposobna da "oštro i energično spreči bilo kakve ekcese" u opštinama Bujanovac, Preševo i Meveđa.

U međuvremenu, na tu Davinićevu izjavu reagovali su albanski politički lideri s juga Srbije.

Gradonačelnik Preševa i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi izjavio je Beti da ga Davinićeva izjava čudi i podseća na dosadašnje najave o "vrućem proleću". Haljimi kaže da ne vidi nijedan argument koji bi moglao da opravda takva predviđanja.

Predsednik lokalne skupštine u Preševu i predsednik Demokratske partije Albanca Ragmi Mustafa takođe je uporedio tu izjavu s najavama "vrućeg proleća" i naglasio da "više nema prostora da Albanci rešavaju bilo kakav problem oružjem". "Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi su maja 2001. ostavili oružje i konačno rešili da se svi problemi rešavaju mirnim putem", kazao je Mustafa.

Takođe, izjavu ministra odbrane kritikovali su i osudili i Skender Destani, predsednik Demokratske unije doline, i Orhan Redžepi, vođa Pokreta za demokratski progres, stranke koju su formirali bivši borci rasformirane Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.