Održana konferencija Rezolucija 1325 - žensko lice mira i bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2015, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana konferencija "Rezolucija 1325 - žensko lice mira i bezbednosti"

Rezolucija 1325 jedna je od najvažnijih u oblasti mira i bezbednosne politike i pravno obavezujuća za sve zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U njoj se naglašavaju posledice krvavih ratova na žene i devojke i važnoj ulozi žena u izgradnji mira i posleratnom oporavku zemlje. Petnaest godina od usvajanje te Rezolucije u Skupštini AP Vojvodine organizovana je konferencija o ženskom licu mira i bezbednosti, ali i iskustvima i dometima srpskih institucija u sprovođenju nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akcionog plana te Rezolucije.

"Ako hoćeš da se nešto brzo, savesno i skoro perfektno reši, poveri to ženama" – ovom parafrazom čuvenog citata "čelične lejdi" Margaret Tačer, učesnicima Konferencije o Rezoluciji 1325, obratio se predsednik Vojvođanske skupštine, Ištvan Pastor.

Iako fomirana 2013.godine, komisija za praćenje sprovođenja nacionalnog akcionog plana primene Rezolucije 1325 nije zasedala nijednom. Predsednica te komisije, Marija Obradović kaže za RTV da za to snosi odgovornost i objašnjava da su u sprovođenju tog akcionog plana zapravo najveći problemi izostanak kontinuiteta ali i stalni izborni procesi.

"Stalnim promenama ljudi koji se nalaze u ovim telima, mi ne možemo da napravimo značajan napredak. Nažalost, to je loša ocena ali moramo sa tim da se pomirimo i mislim da ćemo u vrlo kratkom periodu održati sednicu republičke skupštine, odnosno, parlamentarne komisije, koja će negativno oceniti ovo o čemu sam vam ja govorila i moraćemo vrlo brzo da pristupimo barem revidiranju nacionalnog akcionog plana za Rezoluciju 1325. "Vrlo je važno obezbediti kontinuitet, da ljudi, koji se bave ovom temom u okviru državnih tela, mogu ozbiljno i kontinuitetu da se bave ovom temom i vrlo je važno da uključimo civilni sektor i da spustimo teme na lokalni nivo, da više u nacionalnom akcionom planu ne bude više samo nacionalna bezbednost fokus već bezbednost na lokalnom nivou", kazala je ona.

Kada je reč o bezbednosti i učešću žena, poslanica vojvođanske skupštine Maja Sedlarević, radije govori prvo o ličnoj, odnosno, individualnoj bezbednosti, za koju smatra da je skrajnuta i zanemarena ali da je prevashodno najvažnija. Ona je u izveštajima MUP-a pronašla i razlog za svoju tvrdnju.

"Kad se priča o toj pojedinačnoj, ličnoj bezbednosti u izveštajima su, recimo, evidentirani samo slučajevi ubistava i slučajevi silovanja. Porodično nasilje i partnersko nasilje još uvek nije prepoznato kao vid ugrožavanja lične bezbednosti a to je najčešći oblik ugrožavanja lične bezbednosti i to je nešto na čemu Mi, žene, koje se bezbednošću bavimo insistiramo i na čemu radimo", naglašava Sedlarevićeva.

Sektor bezbednosti je, što se žena tiče, za sada neosvojena tvrđava. U sektoru vojske i policije, doduše, žena ima više ali još uvek nisu na rukovodećim položajima. Primera radi, od ukupno 27 policijskih uprava na teritoriji Srbije, tek jedna žena je načelnik i to policije u Užicu. U vojsci je, prema nezvaničnim ali čestim ispovestima žena, prisutan i termin "stakleni plafon" koji zapravo znači da žene, bez obzira na iskustvo, kvalitet i stručnost ne mogu da postanu generali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.