Održana Skupština srpske dijaspore

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Jul.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana Skupština srpske dijaspore

Beograd -- U Beogradu danas počinje zasedanje prve Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja će donositi strateške odluke.

Skupština će takođe i davati smernice za rad državnim organima koji učestvuju u sprovođenju politike prema rasejanju.

Svečana sednica Skupštine biće održana u Domu Narodne skupštine, a, kako je najavljeno, na njoj će govoriti predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović i ministar za dijasporu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srđan Srećković.

Posle toga biće održana konstitutivna sednica, na kojoj će biti izabran predsednik Skupštine diaspore i Srba u regionu.

Skupština je najviše predstavničko telo dijaspore i Srba u regionu, a sačinjena je od 45 delegata iz celog sveta.

U nedelju, 4. jula, delegate iz dijaspore primiće patrijarh srpski Irinej u Parohijskom domu kod Hrama Svetog Save na Vračaru, a prijemu će prisustvovati i ministar za dijasporu.

Delegate i članove Skupštine dijaspore i Srba u regionu u ponedeljak, 5. jula, primiće u Palati Srbije i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

U ponedeljak, u Ministarstvu za dijasporu biće održane i tri sednice Skupštine - o ekonomskom razvoju Srbije, poboljšanju položaja dijaspore i Srba u regionu i očuvanju nacionalnog indetiteta i poboljšanju imidža Srbije.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je ranije da će u Skupštini dijaspore biti reprezentovano celokupno rasejanje iz Srbije, bez obzira na nacionalnu i versku propadnost, kao i pripadnici srpskog naroda.

Srećković je naveo da će Skupština biti i noseća institucija prvog Zakona o dijaspori i Srba u regionu, a njeni članovi će svoje funkcije obavljati volonterski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.