Izvor: B92, 20.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobrena predaja dokumenata o švajcarskom računu M. Bojića

Lozana -- Najviši sud Švajcarske saopštio je u sredu da švajcarska vlada može dati sudsku pomoć vlastima Srbije i Crne Gore u istrazi protiv bivšeg srpskog ministra zdravlja Milovana Bojića, osumnjičenog za korupciju. Savezni sud Švajcarske odbacio je pokušaje advokata Milovana Bojića, bivšeg visokog funkcionera Jugoslovenske levice, da blokiraju predaju dokumenata jedne švajcarske banke. Bojićevi advokati su svoja nastojanja obrazlagali time što protiv njihovog klijenta u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SCG nije zvanično podignuta optužnica. Vlasti Srbije i Crne Gore su, međutim, navele da je Bojić predmet krivične istrage.

Istražni organi SCG zatražili su pomoć Švajcarske zato što sumnjaju da je Bojić proneverio 262.000 dolara dok je bio na čelu beogradskog Instituta za kardiologiju. Milovan Bojić je upravljao jednom od najprestižnijih ustanova za bolesti srca u zemlji od 1995. do 2000. godine. Novac na računima u Cirihu, švajcarskom finansijskom centru, blokiran je od 2001. godine. Bojićev tim branilaca je pred švajcarskim sudom rekao da je on bio poslanik u vreme navodne pronevere i da bi i dalje trebalo da bude pod poslaničkim imunitetom. Švajcarski Savezni sud je, međutim, odlučio da nije na Švajcarskoj da odlučuje da li strani poslanici treba da budu zaštićeni od krivičnog gonjenja u svojoj zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.