Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odnosi na jugu Srbije su dobri"

Bujanovac -- Međuetnički odnosi na jugu Srbije su dobri, zaključak okruglog stola "Realizacija projekta multietničkih odnosa na jugu Srbije".

Skup je organizovala američka nevladina organizacija Projekat za etničke odnose (PER), a učestvovali su predstavnici političkih partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe i predsednici tih opština Nagip Arifi, Ragmi Mustafa i Slobodan Drašković.

Izvršni direktor PER-a Aleks Grigorov kazao je da su, tokom prepodnevne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasprave, učesnici zatražili veće učesće lokalne samouprave u privatizaciji, ubrzavanje tog procesa u tri opštine na jugu Srbije, kao i veće ingerencije za lokalnu vlast u procesu decentralizacije.

"Svi učesnici su se složili da su međuetnički odnosi u ove tri opštine dobri, kao i da je potrebna veća podrška Vlade Srbije da bi se u ovom području smanjila nezaposlenost", rekao je Grigorov nakon završetka prvog dela okruglog stola.

Predlozi za najhitnije projekte koji bi uticali na poboljšanje međuetničkih odnosa na jugu Srbije biće predstavljeni u drugom delu okruglog stola direktoru i potpredsednicima Koordinacionog tela, Nenadu Đurđeviću, Dušanu Spasojeviću i Draganu Laziću, kao i predstavniku Ministarstva prosvete.

Oni će proceniti šta je, od stvari koje su zatražene, moguće ispuniti.

Među zahtevima koje je uputila albanska strana jesu otvaranje bescarinske zone između Bujanovca i Preševa, izgradnja porodilišta u Preševu i Učiteljskog fakulteta u Bujanovcu.

Na okruglom stolu prisutni su i predstavnici britanske ambasade u Beogradu i Misije OEBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.