Odnosi SAD - Srbija: Nužan zaokret, a inercija jaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi SAD - Srbija: Nužan zaokret, a inercija jaka

BEOGRAD - Novoimenovani ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Vladimir Petrović izjavio je danas da će prioritet u obavljanju te dužnosti biti popravljanje odnosa između Srbije i SAD.

Petrović je na sednici Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove istakao da su odnosi dve zemlje, nakon što su SAD priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ponovo krenuli silaznom putanjom i da ih je potrebno unaprediti.

Teret prošlosti

Predstavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glavne ciljeve za koje će se kao predstavnik Srbije u SAD zalagati, on je ocenio da dolazak nove administracije predsednika Baraka Obame predstavlja dobru šansu za unapređenje odnosa.

Prema njegovom mišljenju, poboljšanje odnosa treba fokusirati na Savet za nacionalnu bezbednost, koji bi mogao biti protivteža Stejt departmentu, u kojem, kao i u novoj administraciji, sede ljudi opterećeni balastom negativnih odnosa iz prošlosti, poput Ričarda Holbruka.

Ambasador je istakao da Srbija mora unaprediti postojeću dobru saradnju sa američkim Kongresom i srpskim kokusom, kao i sa nevladinim organizacijama i političkim institucijama.

Osvrnuvši se na ekonomsku saradnju, Petrović je istakao da je zbog svetske ekonomske krize nivo investicija SAD u Srbiju smanjen, ističući da je neophodno fokusirati se na dovođenje američkih malih i srednjih preduzeća u Srbiju, s obzirom na to da su velike firme te zemlje u lošoj situaciji.

Sportisti za lepši imidž

On je ocenio da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane na zavidnom nivou i da bi u pogledu kulturne saradnje na stvaranju pozitivnog imidža zemlje trebalo uključiti srpske sportiste.

Petrović je dodao da u SAD postoji velika srpska dijaspora sa kojom je neophodno poboljšati odnose.

Član Odbora iz Liberalno demokratske partije Vesna Pešić je ocenila da je, umesto priča o "teoriji zavere" protiv Srbije, koja postoji u Stejt departmentu, neophodno SAD dati dokaze da se zemlja promenila i da to nije Srbija iz vremena Miloševićevog režima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.