Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnose SAD i SCG opterećuju zablude

Beograd -- SCG nije među prioritetima spoljne politike SAD, ali mir i stabilnost u regionu jesu interes Vašingtona, tvrde analitičari.

Odnose dve zemlje opterećuje pitanje Haga i ratnih zločina, ali je američka politika prema Srbiji i Crnoj Gori transparentna i jednostavna za razumevanje, rekli su učesnici okruglog stola o odnosima državne zajednice i SAD. Oni su izrazili mišljenje da Srbija treba da da jasne odgovore, ispuni međunarodne obaveze i time stvori put ka evoatlantskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integracijama.

Pored problema saradnje Srbije sa međunarodnim sudom za ratne zločine, odnose dve zemlje, između ostalog, opterećuju i zablude i predsrasude sa obe strane. Marti Slecinger iz Instituta Vudro Vilson kaže da mnoge od rezolucija Kongresa izazivaju i preteranu pažnju u Beogradu, jer se ovde ne razume kako se zapravo kreira spoljna poltika u SAD.

"Kongres ne kreira spoljnu politiku Amerike. Ako Kongres odluči da o nekoj temi govori, to moraju da usvoje i Predstavnički dom i Senat u istovetnoj formi. Pa, ako imate rezoluciju, poput one o nezavisnosti Kosova, to ne znači da je to politika Kongresa. Da bi nešto postalo politika Kongresa, potrebno je da glasaju oba doma, a ta rezolucija od prošle godine nije imala šanse. Politiku prema Kosovu obrazuju predsednik i Vlada koju Kongres potvrđuje", objašnjava profesor američkog Univerziteta za nacionalnu odbranu, Odseka za političke nauke, Stiven Mejer.

Vašington ili Brisel - lažna dilema

Bivši ambasador u SAD Živorad Kovačević kaže da u Srbiji postoji lažna dilema da li se treba prikloniti Vašingtonu ili Briselu, jer u politici Amerike i EU prema Balkanu nema razlika. Prema njegovim rečima, glavni problem je kako prevazići jako loš imidž koji ima Srbija u Americi, a koji je posledica nasleđa poslednjeg rata.

"Ne verujem da američka administracija bilo koji narod u regionu favorizuje, što nije bio slučaj tokom poslednjeg rata. Postoji dobar razlog da verujemo da nas oni vrednuju na osnovu naših postupaka. Administracija SAD je bila jako razočarana neispunjavanjem obaveza Srbije prema tribunalu u Hagu, kao i antisrpskim divljanjem na Kosovu marta prošle godine i neodgovarajućim ponašanjem kosovskih političara", ocenjuje Živorad Kovačević.

Srbija ne zna šta hoće

Analitičar američke spoljne politike iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da vlast u Srbiji, da bi izmenila odnos Vašingtona prema Beogradu, mora da definiše svoje interese i ciljeve kako bi je svet razumeo: "Pre par nedelja, gospodin Putin je u izlaganju rekao kako bi Rusija volela da zna kakav je stav Srbije prema Kosovu i nije on jedini koji postavlja to pitanje. U Vašingtonu, u Stejt dipartmentu smo čuli: 'Znamo protiv čega je Srbija, ali ne znamo šta je za Srbiju prihvatljivo i šta hoće Srbija'. I to mora da bude jasno definisano, šta hoće Srbija".

Kesić dodaje da Srbija može i mora da preuzme ulogu faktora stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, kako bi time dobila na značaju, kao i da treba da iskoristi mišljenje koje postoji u SAD da Srbija ima jaku vojsku i sposobne obaveštajne službe.

Kako funkcioniše Generalštab SAD

U utorak je u Klubu VSCG počeo dvodnevni seminar o funkcionisanju združene komande vojnih snaga SAD.

U organizaciji Združenog kontakt-tima SAD u Srbiji i Crnoj Gori, predstavnike Vojske SCG će sa ulogom, fukcijama i procesom rada združene komande u vojnom sistemu SAD upoznati oficiri zaposleni u Generalštabu SAD. Iskustva koje će preneti oficiri SAD treba da doprinesu novoj organizaciji Generalštaba VSCG do 2010.

Skup su otvorili načelnik Uprave Generalštaba Vojske SCG za operativne poslove, general-major Ljubisav Todorović, i zamenik ambasadora SAD u SCG Roderik Mur.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.