Odmor umesto skupštinske sale

Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmor umesto skupštinske sale

Skupština Srbije (Beta)

Beograd -- Poslanici u avgustu na godišnjem odmoru uprkos drugačijim najavama i tome što nijedan zaposleni prvih 6 meseci nema pravo na odmor.

Iako su pre nepuna dva meseca, kad su počeli sa radom, najavljivali da će prionuti na posao, Vlada i parlament u avgustu će najverovatnije na kolektivni godišnji odmor. U međuvremenu, Srbija će ostati bez važnih sudskih institucija i u neizvesnosti oko datuma i načina održavanja lokalnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedničkih izbora.

Srbija će i dalje biti bez Ustavnog suda, specijalnom tužiocu krajem ovog meseca ističe mandat, a prošle godine je pokrenut i postupak za smenu republičkog i beogradskog okružnog tužioca.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić kaže da parlament neće razmatrati izbor tužilaca sve dok ne budu doneti zakoni koji regulišu rad tužilaštva i sudova, a zakone bi trebalo da predloži Vlada. Tako je, kako kaže Dulić, montaža novog pravosudnog sistema ostavljena za jesen.

"Pored toga, mi imamo intenzivan rad vezan za ratifikacije međunarodnih sporazuma jer se to dugo nije radilo", kaže Oliver Dulić.

"Imamo usklađivanje našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU što smo obavezni da uradimo, a radi se o procesu evropskih integracija i o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kaže on.

Nejednako za neke građane

I dok, prema Zakonu o radu, svi građani Srbije po zaposlenju moraju da čekaju šest meseci kako bi ostvarili pravo na odmor, to pravilo ne važi za državne službenike.

Ekonomista i saradnik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" profesor Jurij Bajec smatra da bi zakon trebalo da važi podjednako za sve građane.

Osim toga, postoje i važna pitanja koja moraju da reše Vlada i parlament, a jedno od najvažnijih iz oblasti ekonomije je donošenje zakona o Narodnoj banci Srbije, kaže Bajec.

"Gde bi se dala veća mogućnost da se guverneru pomogne sa stanovišta ekspertske podrške u vođenju monetarne politike, što će biti veoma bitno zbog nabujale javne potrošnje u Srbiji", kaže Bajec.

"Drugo, već nagovešteno smanjivanje javne potrošnje do kraja ove godine, od novembra meseca i u 2008. godini neće moći da se uradi uredbama, nego će morati i zakonskim merama", kaže on.

Bajec je istakao da je tu veoma važan zakon o privatizaciji gradskog građevinskog zemljišta i da u tom pogledu ne bi trebalo gubiti vreme.

Prema Ustavnom zakonu, do kraja godine moraju da se održe predsednički i lokalni izbori.

Predsednik parlamenta kaže da je pre raspisivanja izbora neophodno doneti zakone koji definišu posao predsednika i lokalne samouprave.

Međutim, Vlada će po svemu sudeći otići na odmor bez dogovora o načinu njihovog održavanja. Odluku o tome da li će na odmor kolektivno, ministri bi trebalo da donesu danas na sednici Vlade.

Promene zakona o državnim službenicima

Skupština Srbije danas je usvojila izmene Zakona o državnim službenicima, kojima je utvrđeno produženje roka za sprovođenje javnih konkursa za izbor državnih službenika do 1. maja 2008.

Zakon o državnim službenicima je izmenjen i u onom delu koji propisuje da kao državni službenik može da se zaposli samo državljanin Republike Srbije.

Skupština će poslepodne započeti novu vanrednu sednicu, na čijem dnevnom redu je potvrda sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije. Poslanici bi trebalo da razmotre i predloge za potvrđivanje više međunarodnih sporazuma i dokumenata.

Predviđeno je da parlament 24. jula održi sednicu o Kosovu, kada bi trebalo da se usvoji nova rezolucija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.