Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluke pravoslavne provenijencije

Novi Sad -- Nakon odluke da se rezolucija o platformi za pregovore o Kosovu donese baš na verski praznik, usledili su i neki komentari.

Novinarka Nadežda Milenković smatra da političari namerno biraju velike crkvene datume kako bi doneli važne odluke, želeći da izazovu patetiku kod građanstva i udaraju u tanke žice, pogotovo kada je Kosovo u pitanju. Ona podseća da se u ponedeljak, na Aranđelovdan, kada mnogi, pa i premijer Vojislav Koštunica slave slavu, u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije razmatra Predlog rezolucije o Kosovu.

Milenkovićeva ističe da se u zemlji razvija "srbijanizam - izvlačenje najtužnijih patriotskih emocija". "Smeta mi što se sve oko Kosova obrađuje na patetičan način, pa se stiče utisak da vlast to ne radi dovoljno ozbiljno, kao i da nisu baš mnogo zabrinuti za budućnost. S druge strane, patetika je vrsta marketinga, specifična za Demokratsku stranku Srbije, koja se javlja kada emocije nisu autentične", kazala je Milenkovićeva.

Ona je upozorila i da u Srbiji svaki treći čovek nije pravoslavne vere. "Ne znam da li vlasti to znaju, pa tako svaki treći čovek nije pravoslavni Srbin kojem se one obraćaju. Mislim da je njima magla u glavi i da imaju takve i postupke, a posledica toga je da nama prodaju maglu", rekla je Milenkovićeva.

Predsednik SDU i narodni poslanik Žarko Korać smatra da je licemerno što političari u 20. veku biraju verske datume za donošenje određenih odluka. "Pre oko 200 godina ustanici su bili iskreni, hrabri ljudi kojima je trebala sva pomoć ovog sveta, bili su religiozni i verovali u to što rade. Danas političari biraju verske datume za svoje političke odluke kako bi se njima pokrili i pokušali da daju veći legitimitet tim odlukama nego što one u suštini imaju", kazao je Korać "Građanskom listu".

Poslanik DSS-a Miloš Aligrudić, međutim, kaže da prilikom konsultacija o utvrđivanju datuma za razmatranje rezolucije nije obraćana pažnja na to da bude "crveno slovo". "Bilo je predloga da bude nedelja, međutim, na konsultacijama smo se složili da je bolje da bude ponedeljak, jer bi u utorak možda bilo kasno. Nisam ja od onih koji jure preterano simboliku u datumima i nisam to imao u vidu kada smo se dogovarili", tvrdi Aligrudić.

O tome možete čitati i u Pregledu štampe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.