Odluke Mesića kvare odnose sa Srbijom

Izvor: Blic, 08.Jan.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluke Mesića kvare odnose sa Srbijom

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je juče da je potez odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da pomiluje ratnog zločinca Sinišu Rimca „antievropski i anticivilizacijski gest koji se ničim ne može pravdati“.

„Kada odlazeći predsednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku decu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antievropska i anticivilizacijska odluka s onu stranu razuma", rekao je Tadić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smanjio je za godinu dana zatvorsku kaznu bivšem pripadniku rezervnog sastava hrvatske policije Siniši Rimcu (36), koji je osuđen na osam godina zbog ubistava srpskih civila u Pakračkoj poljani 1991.

Vrhovni sud je utvrdio da je Rimac lično učestvovao u likvidacijama civila. Predsednik Tadić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je zadatak svih zemalja regiona da potpuno sarađuju s Haškim tribunalom, a to podrazumeva i da ratni zločinci kojima je suđeno pred domaćim sudovima dobiju zasluženu kaznu.

„Ta kazna mora biti zadovoljenje pravde i nevinih žrtava, a nikako ne bi smela da bude umanjivana ili poništavana diskrecionim odlukama koje suštinski relativizuju zločin i obeskrivljavaju najstrašnije zločince", rekao je predsednik Srbije.

„Ta odluka je još jedna u nizu, u koju spada i poseta Prištini, kojima Mesić na veoma efikasan način kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasledniku", zaključio je predsednik Srbije.

Josipović protiv pomilovanja

Predsednički kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Josipović izjavio je da kao predsednik Hrvatske ne bi pomilovao Sinišu Rimca i da nikada ne bi davao pomilovanje za slučajeve teških krivičnih dela poput ubistava, silovanja, ratnih zločina ili krivičnih dela organizovanog kriminala. Nezavisni predsednički kandidat Milan Bandić kazao je da je predsedničko pomilovanje akt milosrđa i da bi on, kada bi bio predsednik, pomilovao svakog ko ispuni uslove Komisije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.