Izvor: Blic, 23.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučuje svaki glas

Odlučuje svaki glas

Ishod drugog kruga predsedničkih izbora zavisi od izlaznosti birača, koja će sasvim sigurno biti manja nego u prvom krugu. Mala izlaznost odgovara kandidatu radikala Tomislavu Nikoliću, a ukoliko želi da postane predsednik, lider DS Boris Tadić moraće da animira biračko telo da u što većem broju izađe na birališta.

Srđan Bogosavljević iz 'Stratedžik marketinga' kaže za 'Blic' da će, prema istraživanju te agencije, izlaznost u drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krugu biti 14 odsto manja nego u prvom, što znači da će 27. juna na birališta izaći maksimalno 2,7 miliona birača. Oko dva miliona birača će sigurno glasati, a ako ostane na tome, Nikolić će biti u prednosti.

- Već na 2,1 milion birača Tadić prelazi u vođstvo, ali sve do 2,3 miliona je zona statističke jednakosti. Preko toga Tadić je u prednosti - kaže Bogosavljević. On ističe da je Tadić bez bilo čije podrške u prednosti sa 53 naspram Nikolićevih 47 odsto glasova, dok uz podršku Koštunice i Karića, Tadićev rejting raste na 56 odsto. On kaže da je Tadićeva šansa u drugom krugu 2,4 miliona birača koji smatraju da je '5. oktobar važan datum', ali upozorava da nije lako te ljude izvesti na birališta.

- Među njima je veliki broj studenata koji su uglavnom Tadićevi glasači, ali koji na dan izbora neće biti u mestu gde imaju prijavljeno prebivalište, jer je u toku ispitni rok - podvlači Bogosavljević.

Ljiljana Baćević iz Instituta društvenih nauka kaže za 'Blic' da će izlaznost birača u drugom krugu biti manja nego u prvom, jer će biračko telo kandidata koji nisu ušli u drugi krug dobrim delom otići u apstinenciju, uprkos pozivu da izađu na izbore koji su im uputili njihovi kandidati. Ona smatra da izlaznost do 2,4 miliona birača odgovara kandidatu radikala, dok sve preko 2,5 miliona ide naruku lideru DS. Baćevićeva ističe da Tadić u drugi krug ulazi sa minusom koji će pokušati da kompenzuje uglavnom preko Maršićaninovih birača.

Prema njenim rečima, značajnu ulogu odigraće birači koji su u prvom krugu glasali za Bogoljuba Karića. Među njima, kaže Baćevićeva, oko 200.000 potiče iz SRS i oko 100.000 će se vratiti i glasati za Nikolića, dok će ostali otići u apstinenciju. Ona smatra da će deo birača poslušati Karića i glasati za Tadića, dok će se 200.000 apstinenata koji su glasali za Karića ponovo vratiti u apstinenciju.

- Rezultat će biti tesan i svaka hiljada je dobrodošla - zaključuje ona.

Tim pod rukovodstvom sociologa Srećka Mihailovića uradio je istraživanje koje pokazuje da bi u drugom krugu izbora na birališta trebalo da izađe oko 40 odsto birača, a pri takvoj izlaznosti više izgleda na uspeh ima Boris Tadić. Pri toj izlaznosti (2,4 miliona) birača Tadić mogao da računa na 54 odsto, a Tomislav Nikolić na 46 odsto glasova. Dejan Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.