Odlučna borba protiv kriminala i korupcije

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučna borba protiv kriminala i korupcije

Prioriteti ministarstva pravde, kada je u pitanju primena novih zakona i jačanje pravosudnih institucija, su odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapredjenje krivično procesnog zakonodavstva i uvodjenje tužilačke istrage.

Na kraju dvodnevne konferencije "Nacionalna strategija reforme pravosudja - šta predstoji",ministarska pravde Snežana Malović je izjavila da su prioriteti ministarstva omogućavanje boljeg ostvarivanja pravde za siromašne i socijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ugrožene gradjane izradom i usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, poboljšanje gradjansko-pravnog zakonodavstva, parničnog postupka i zakona o izvršenju sudskih odluka.

Prioriteti su i poboljšanje kvaliteta i uslova obuke nosilaca pravosudnih funkcija osnivanjem Pravosudne akademije, unapredjenje uslova rada rekonstrukcijom i izgradnjom pravosudnih zgrada i uvodjenjem informacionih tehnologija i harmonizacija zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, naglasila je ona.

Malovićeva je navela da su budući prioriteti ministarstva i poboljšanje uslova u ustanovama zavodskog sistema i dalje unapredjenje sistema bezbednosti, resocijalizacije i alternativnih sankcija, kao i izgradnja i jačanje pravosudnih profesija koje su komplementarni deo pravosudnog sistema - uvodjenje notarijata u Srbiji, jačanje medijacije, unapredjenje sistema izvršenja sudskih odluka, reforma advokature.

"Nesumnjivo najveći uspeh ministarstva pravde u prethodnom periodu bilo je usvajanje paketa pravosudnih zakona u decembru prošle godine", kazala je Malovićeva.

Ministarka je navela da je za prethodnih godinu dana doneto 32 zakona i da se rezultati već mogu videti, posebno kada su u pitanju Zakon o borbi protiv korupcije i Zakon o oduzimanuju imovine stečene iz krivičnog dela.

Dvodnevnu konferenciju organizovao je Kanadski projekat reforme pravosudja u Srbiji, i ona označava zatvaranje tog projekta, koji su pokrenuli Kanadska agencija za medjunardoni razvoj i Ministarstvo pravde Srbije, jula 2006. godine, u cilju podrške uspešnoj primeni Nacionalne strategije reforme pravosudja u Srbiji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.