Izvor: Blic, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučan odgovor mafiji

Odlučan odgovor mafiji

Jačanje regionalne saradnje devet zemalja regiona u cilju približavanja evropskim integracijama i odlučnija borba protiv organizovanog kriminala, zaključak je učesnika samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Na samitu, koji je juče održan u Beogradu, učestvovali su lideri SCG, BiH, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Turske i Hrvatske, koja ima ulogu posmatrača, kao i predstavnici EU, SE, OEBS, UN i NATO.

Otvarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 6. samit, predsednik SCG Svetozar Marović rekao je da je skup najbolja potvrda sveukupnog napretka koji je region postigao, ali da jugoistočnu Evropu na putu do evroatlantskih integracija čeka još dosta posla.

- Želim da pošaljem poruku da će svi izazovi sa kojima se danas suočavamo dobiti jasan i odlučan regionalni odgovor - rekao je Marović i izrazio uverenje da će se region jugoistočne Evrope u najskorije vreme potpuno integrisati u savremene evropske i evroatlantske institucije i da će u tome dobiti podršku evropskih institucija. Prema njegovim rečima, ključnu ulogu u tome, kao i do sada, treba da imaju EU, NATO, ali i OEBS i SE.

- Predstojeći samit EU, koji će se održati tokom juna u Solunu, treba da pruži dodatni podsticaj našim naporima, stvori nam jasnu evropsku perspektivu i podrži naša stremljenja - naveo je Marović. On je istakao da ispunjavanje postavljenih prioriteta, saradnje na poljima energetike, saobraćaja, telekomunikacija, slobodne trgovine, kao i borbe protiv organizovanog kriminala predstavljaju pretnju i izazivaju otpor kriminalnih bandi koje ne mogu da opstanu u prostoru izgradnje demokratije i vladavine prava.

- Moramo da unapredimo saradnju i da kreatore mraka privedemo pravdi. Jačanje saradnje zemalja regiona, intenzivnija međusobna koordinacija i izgradnja kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala predstavljaće izuzetno važan činilac u ovom procesu - istakao je predsednik SCG. On je naglasio da je SCG odlučna da nastavi saradnju s Haškim tribunalom kako bi svi optuženi za ratne zločine bili privedeni pravdi.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da će zemlje regiona kroz saradnju i povezivanje na novim osnovama lakše dostići zajednički cilj - evropsku budućnost. On je istakao da je Crna Gora otvorena za sve oblike regionalne saradnje, i direktno i 'preko unije SCG', kao i da je spremna da pruži doprinos u u borbi protiv organizovanog kriminala.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić istakao je da je regionalna saradnja koristan i neophodan proces i najavio da će njegova zemlja, koja sada ima status posmatrača, zatražiti punopravno članstvo u SEECP. On je istakao da je od izuzetne važnosti politika otvorenih granica, borba protiv organizovanog kriminala, zatim suđenja ratnim zločincima pred Tribunalom ili domaćim sudovima i, u cilju bržeg povratka izbeglih i raseljenih lica, predložio da Hrvatska, BiH i SCG sklope trojni sporazum.

Premijer Grčke Kostas Simitis podsetio je da je EU opredeljena da 'Balkan i dalje bude visoko na njenom dnevnom redu'.

Govoreći o samitu EU u Solunu, Simitis je rekao da će 'snažna poruka' tog samita biti da je Balkan ključni prioritet EU i da je EU privržena evropskoj budućnosti i eventualnom članstvu svih balkanskih zemalja. EU će poručiti i da preuzima vodeću ulogu u regionu.

S druge strane, nastavio je, zemlje zapadnog Balkana moraće da preuzmu i ispune obaveze utvrđene Procesom stabilizacije i povezivanja sa EU, a njihovo napredovanje na putu ka Evropi biće rezultat njihovih sopstvenih napora. Simitis je ponovio značaj poštovanja granica, teritorijalnog integriteta svih zemalja regiona i pune primene sporazuma iz Dejtona, Ohrida i Beograda, kao i Rezolucije 1244 SB o Kosovu.

Na važnost regionalne saradnje kao faktora za evropske integracije ukazali su i makedonski predsednik Boris Trajkovski, albanski predsednik Alfred Mojsiju, predsednik Bugarske Georgij Parvanov i član Predsedništva BiH Dragan Čović. I. C. Prodi: Vaše mesto u EU

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi izjavio je da istorijski proces ujedinjenja Evrope neće biti završen dok se Evropskoj uniji ne pridruže i zemlje Balkana. Prodi je istakao da je Evropska komisija u potpunosti posvećena ostvarenju tog cilja.

- Želimo da postanete članice EU, bez 'ako' i bez 'ali'. Evropa je vaš dom. Naši narodi žele i zaslužuju iste stvari - demokratiju, mir i napredak, na čemu se i zasniva proširenje EU - rekao je Prodi. On je istakao da je proširenje 'težak proces, koji zahteva odlučnost i posvećenost', jer 'na putu evropske integracije ne postoje prečice niti smanjeni kriterijumi'. Ivanić: Balkan zona slobodne trgovine

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić izjavio je da 'prvi put region govori jednim glasom'. Šef diplomatije BiH je rekao da je razgovarao sa svim ministrima inostranih poslova i da su se svi složili da treba nastaviti konkretniju, suštinsku borbu protiv organizovanog kriminala i 'da je došlo vreme čak da se razmišlja o zoni slobodne trgovine - nešto kao Balkan free trade area - BAFTA'.

- Potrebno je razvijati zajedničke infrastrukturne projekte, treba dati prioritet regionalnom tržištu električne energije i, ono na čemu mi insistiramo, međusobno priznavanje visokoškolskih diploma zbog kretanja ljudi - dodao je Ivanić.

- Imam osećaj nakon ovog skupa da je region počeo da sam o sebi govori. Ranije su drugi govorili o regionu. Više se govorilo u Briselu nego u samom regionu. Sada prvi put region počinje da govori sam - rekao je Ivanić.

Član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da će bar 'najtraženiji sa optužnica Haškog tribunala biti u Hagu u narednih mesec-dva'. On je u ime BiH koja će preuzeti funkciju predsedavajućeg Procesu za saradnju jugoistočne Evrope najavio već u junu prvi sastanak šefova diplomatija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.