Izvor: B92, 18.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje za atentat

Beograd -- Suđenje trojici bivših radnika Državne bezbednosti zbog pomaganja u pokušaju ubistva lidera SPO-a Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, ponovo je odloženo.

Suđenje je pomereno za sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće okružnog tužioca Zagorke Dolovac, kao i postupajućeg tužioca Vojislava Šoškića.

Branilac optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, advokat Zora Dobričanin, zatražila je izuzeće Zagorke Dolovac zbog, kako je obrazložila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "očigledne pristrasnosti i nezainteresovanosti tim predmetom, a Šoškićevo zbog netrpeljivosti prema njenom branjeniku - Radonjiću".

O tom zahtevu odlučiće republički javni tužilac Slobodan Radovanović, pošto mu budu dostavljeni spisi predmeta, nakon izjašnjavanja Okružnog tužilaštva o zahtevu Radonjićevog branioca, a sud smatra da bi odluka mogla da bude doneta do sutra u 11 sati, kada je zakazan nastavak suđenja.

Na optuženičkoj klupi u veću Okružnog suda u Beogradu sudije Milenka Cvijovića, pored nekadašneg šefa beogradskog centra Državne bezbednosti Radonjića, nalaze se načelnici tog centra za spoljni i unutrašnji ekstremizam Romić i Stevan Basta.

Njima će se suditi zbog sumnje da su, po nalogu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, organizovali neuspeli atentat na Draškovića 15. juna 2000. godine u Budvi.

Dobričaninova je juče zatražila izuzeće zamenika okružnog javnog tužioca u Beogradu Šoškića zbog, kako je navela, "konfuzije procesnih uloga", jer smatra da je neophodno da se on u ovom postupku sasluša kao svedok, ali je Zagorka Dolovac njen zahtev odbila.

"Osećam da je Dolovac moj jučerašnji zahtev odbila sa gađenjem i indignacijom", kazala je Dobričaninova na današnjem suđenju i dodala da ponovo traži izuzeće Šoškića, pošto joj nije jasno "zašto je on nezamenljiv, kad on nije Draškovićev punomoćnik".

"U svojoj završnij reči na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali, Šoškić je rekao da "nevina krv ne zastareva i pravda će biti zadovoljena na ovaj ili onaj način", podsetila je advokatica, ističući da to dokazuje njegovu netrpeljivost prema njenom klijentu Radonjiću, koji je u tom postupku oslobođen optužbi.

Što se tiče Zagorke Dolovac, Dobričaninova je kazala da njeno izuzeće traži jer se iz objašnjenja o odluci kojom je odbijen zahtev za Šoškićevo izuzeće vidi "potpuna nezainteresovanost za taj postupak, utvrđivanje materijalne istine, kao i za zakonitost postupka".

Objašnjavajući zašto veruje da je Zagorka Dolovac pristrasna, advokatica je podsetila da je tokom mandata okružnog tužioca Milovana Božovića tužilaštvo odbilo gonjenje Radonjića u ovom slučaju, ali da je postavljenjem Zagorke Dolovac za v.d. beogradskog tužioca gonjenje ponovo preduzeto.

"Od odustanka do ponovnog preduzimanja gonjenja, u predmet nije ušao nijedan novi dokaz", kazala je Dobričaninova, podsećajući da se krivično gonjenje može ponovo pokrenuti kada se prikupe novi dokazi.

Milan Radonjić nedavno je pravosnažno oslobođen optužbi za učešće u pokušaju ubistva Draškovića i četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali 1999, a optužnicu u tom postupku zastupao je takođe tužilac Šoškić.

Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva, Basta i Romić su, po naređenju Radonjića, pratili Draškovića i slikali njegovu kuću u Budvi, a zatim te fotografije predali šefu Republičke državne bezbednosti Radomiru Markoviću.

Ovaj krivični postupak pokrenut je po krivičnoj prijavi Draškovića i njegove supruge.

Prema najavi sudije Cvijovića, u ovom postupku kao svedoci trebalo bi da budu saslušani brojni bivši radnici DB - Marković, Zoran Mijatović, Goran Petrović, Veselin Lečić i drugi.

Presudom Vrhovnog suda Srbije Marković je ranije pravosnažno osuđen na 15 godina zavora zbog pokušaja atentata na Draškovića, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića 2000. godine.

Zbog istih dela na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina osuđeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek i Branko Berček.

Pored njih, osuđeni su i bivši pripadnici "crvenih beretki" Nenad Ilić, koji je za saučesništvo u tim zločinima osuđen na 15 godina zatvora, a Leonid Milivojević na 30 godina zatvora.

Bivši pripadnik "crvenih beretki" Duško Maričić osuđen je na 30, dok je njegov kolega Nenad Bujošević dobio 35 godina zatvora.

Bivši načelnik bezbednosti JSO Milorad Bracanović osuđen je zbog neprijavljivanja pripreme ubistva Stambolića i Draškovića, a kasnije i zbog neprijavljivanja počinilaca, na dve godine zatvora.

Ivan Stambolić otet je 25. avgusta 2000. i kasnije je ubijen na Fruškoj gori. Atentat na Vuka Draškovića u Budvi izveden je 15. juna iste godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.