Izvor: B92, 14.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Stanišiću

Hag -- Početak suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom odložen je za kraj aprila jer nije omogućeno da bolesni Stanišić prati suđenje.

Naime, video-veza između sudnice i pritvora, gde se Stanišić nalazi, nije danas uspostavljena. Kako je u sudnici rekao predsedavajući sudija Patrik Robinson, stanje Stanišića, po nalazu lekara iz pritvora Tribunala, ni danas nije bilo dovoljno dobro da bi se on pojavio u sudnici.

Kako je doktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Paulus Falke izvestio sud, "Stanišić nije sposoban da bude u sudnici usled kombinacije fizičkih i mentalnih" tegoba. Psihijatrijsko pogoršanje Stanišićevog stanja je "ublaženo", ali je on i dalje u depresiji, naznačio je lekar.

Istovremeno, sekretarijat Tribunala obavestio je sudsko veće da puna video-veza sa sudskim pritvorom, preko koje bi Stanišić trebalo da privremeno prati suđenje, ne može biti uspostavljena do 28. aprila.

Ocenjujući da je Stanišić sposoban da mu se sudi, sudije su prošle nedelje naložile da njemu bude omogućeno da proces prati preko video- veze iz pritvora, dok ne bude fizički u stanju da se pojavi u sudnici.

Sudija Robinson najavio je da će veće sutra doneti odluku o tome kada će sledeći put zasedati u postupku protiv Stanišića i Simatovića.

Početak suđenja, prvobitno zakazan za 11. mart, do sada je odlagan četiri puta zbog Stanišićeve bolesti. Prema nalazima lekara, on pati od hronične bolesti organa za varenje (ulcerozni kolitis) i kamena u bubregu.

Sudski postavljeni psihijatar Jozef de Man utvrdio je da je Stanišić, pored toga, u "teškoj depresiji sa psihotičnim obeležjima", za čije je lečenje potrebno između tri i šest meseci.

Stanišić, bivši načelnik SDB-a Srbije, i Simatović, njegov pomoćnik i prvi komandant "crvenih beretki", optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-1995.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proces Stanišiću odložen do kraja aprila

Izvor: Press, 14.Apr.2008

Početak suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom odložen je danas za kraj aprila zato što nije uspostavljena video veza između sudnice i pritvora preko koje bi bolesni Stanišić trebalo da učestvuje u procesu..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.