Izvor: B92, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo objavljivanje koncesije

Beograd, Novi Sad -- Ugovor o koncesiji za izgradnju auto puta Horgoš-Požega biće objavljen na sajtu Vlade Srbije posle dozvole koncesionara.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Miki Mihajlović je rekao da je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić zadužen da kontaktira s koncesionarima za izgradnju tog auto-puta, zbog člana 24 ugovora, kojim je predviđena zabrana objavljivanja bez saglasnosti svih potpisnika.

"Potpredsednik Vlade već je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslao pismo kojim se traži dozvola, ovih dana očekuje se odgovor i ugovor će na kraju biti objavljen", rekao je Mihajlović.

Upitan da li bi se moglo desiti da koncesionari insistiraju na tajnosti ugovora, Mihajlović je rekao da misli da će taj dokument ipak biti objavljen, jer u njemu, kako je naveo, nema ništa sporno, a i zbog pritiska javnosti.

Vlada je na sednici pre dve nedelje odlučila da objavi ugovor i omogućila svim ministrima da, ukoliko žele, vide taj dokument. Takvoj odluci je prethodio zahtev ministra bez portfelja Dragana Đilasa da se ugovor objavi.

Ugovor su 30. marta potpisali predstavnici konzorcijuma koji čine "FCC konstrakšn" i "Alpin Majreden Bau", i ministar infrastrukture Velimir Ilić, a sadržaj ugovora nije objavljen.

Kostreš protestuje zbog odlaganja objave ugovora

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš protestovao je zbog odlaganja objavljivanja ugovora o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje autoputa Horgoša-Požega.

"Zapanjen sam informacijom da su se predstavnici Vlade Srbije ponovo oglušili o legitmne zahteve pokrajinske administracije da se javnosti, građanima Vojvodine i Srbije, predoči ugovor koji se, u krajnjoj liniji, ponajviše i tiče njihove budućnosti", naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je zatražio od Vlade Srbije i premijera Vojislava Koštunice da "konačno obelodane" taj ugovor, o čemu je ranije i postignuta saglasnost na sednici Vlade Srbije.

Kostreš je naveo da od vlade i premijera očekuje i da odmah odgovore na pitanje "da li je ministar Velimir Ilić važniji od istine i interesa građana ove zemlje", dodajući da "nema nameru da odustane od zahteva da se javno stavi na uvid taj ugovor".

"Svestan sam da ministar Ilić želi da po svaku cenu, iz samo njemu poznatih razloga, sakrije detalje ovog ugovora, ali isto tako moja obaveza je da se u ime građana Vojvodine, takođe po svaku cenu, borim protiv takvog vida političkog nasilja nad istinom", navodi se u Kostrešovom saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.