Odloženo do Mladića

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo do Mladića

Ren: Puna saradnja s Hagom ostaje uslov za nastavak pregovora

Da li zaista postoji mogućnost da Srbija nastavi pregovore sa Evropskom unijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i bez ispunjenja jedinog preduslova koji nam je postavljen – a to je pozitivna ocena o punoj saradnji sa Haškim tribunalom? Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je, kako javlja Tanjug, sinoć u Briselu da će Evropska unija "učiniti sve što može" da pomogne Srbiji da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izbori sa izazovima s kojima se suočava, ali da puna saradnja s Haškim tribunalom ostaje "ključni uslov" za nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. "Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom će biti nastavljeni čim bude uspostavljena puna saradnja s Haškim tribunalom", naglasio je Ren u govoru na Komitetu regiona EU. "Nažalost, poslednji izveštaj Haškog tribunala nije pokazao da je došlo do dovoljnog napretka u saradnji", dodao je on, podsećajući na svoj sastanak s glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte 29. septembra u Helsinkiju.

Ren je naglasio da će, međutim, EU učiniti "sve što može da pomogne Srbiji da se izbori sa ozbiljnim izazovima s kojima se suočava" i nastavi na putu evropskih integracija.

Evropski komesar je izrazio zadovoljstvo zbog završnih razgovora koji se vode u EU o sporazumima o viznim olakšicama i readmisiji sa zemljama zapadnog Balkana. "Ja sam optimista i nadam se da će mandati za pregovore biti usvojeni u narednih nekoliko dana ili nedelja", naglasio je Ren.

O nastavku pregovora i pomoći Srbiji prvi put je otvoreno razgovarao predsednik Srbije Boris Tadić sa svojim domaćinima u Italiji, predsednikom Đorđom Napolitanom, premijerom Romanom Prodijem i šefom diplomatije Masimom D'Alemom, prilikom njegovog boravka u Rimu.

"Predsednik Srbije je dobio podršku za nastavak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, da se taj sporazum potpiše do kraja godine, uslovno, a da buduća vlada završetak saradnje s haškim sudom učini svojim apsolutnim prioritetom, na šta se predsednik Tadić obavezao", izjavio je juče Tanjugu spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić.

Zvaničnici EU od kojih smo zatražili komentar bili su mnogo uzdržaniji. Ponovili su da Brisel neće odustati od zahteva da vlada u Beogradu ispuni svoju međunarodnu obavezu prema Haškom tribunalu, ali je spreman da nastavi pregovore istog trenutka kad se to dogodi. Najjasniji dokaz pune saradnje sa sudom u Hagu je, naravno, hapšenje i izručenje Ratka Mladića i ostalih optuženika, odnosno pozitivan izveštaj glavne haške tužiteljke Karle del Ponte.

Žozep Ljoveras, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu, izjavio je juče na konferenciji za novinare Beogradskog centra za evropske integracije da EU nije promenila svoj stav o ispunjenju političkih uslova za nastavak pregovora, ali da je u međuvremenu nastavila da pruža finansijsku, tehničku i organizacionu pomoć Srbiji u njenom procesu približavanja Uniji. On je rekao da Srbija ima kapacitete da veoma brzo po nastavku pregovora prestigne neke zemlje u pristupanju EU.

Tanja Miščević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, podsetila je da proces evropske integracije Srbije ima dva toka. Jedno su formalni pregovori o SSPu, koji nisu suspendovani, već u maju privremeno odloženi do ispunjenja "haškog uslova" (dakle, nismo kažnjeni, niti pod sankcijama), ali u tom delu smo zaista u zaostatku za ostalim državama regiona. Tehničke pripreme za buduće pristupanje Uniji su, međutim, nastavljene, teku neometano, i tu je mnogo toga uspešno urađeno. Nastavljena je podrška i pomoć EU, čak je u nekim oblastima i proširena. Već i to je dokaz da Brisel nije odustao od "evropske perspektive" za Srbiju, i da veruje da ćemo ispuniti sve svoje obaveze kako bismo završili i onaj formalni deo pregovora.

Aleksandra Mijalković

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.