Odlazak preko grane zajednička muka multikulturalne Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak "preko grane" zajednička muka multikulturalne Vojvodine

Bez obzira na dobru zakonsku regulativu i proklamovana prava, valja analizirati da li su i u kojoj meri prava manjina i u svakodnevnom životu ispoštovana. U multikulturalnoj, muktikonfesionalnoj Vojvodini bogatstvo različitosti uvek je doživljavano kao velika prednost, a u tom duhu vaspitavane su generacije i na severu Banata. Ono što je danas veliki problem i za sever pokrajine su ekonomske migracije i odlazak mladih ljudi.

Ono što je pored zagarantovanih prava, dobre informisanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svakako presudno za očuvanje jezika, kulture, identiteta jedne zajednice je - ekonomski momenat. Najveći deo stanovništva na severu Banata muče isti egzistencijalni problemi, pa je mogućnost dvojnog državljanstvo dovela do masovnijeg odlaska mladih ljudi. Ekonomske migracije uzrok su sve manjeg broja stanovnika i u mestu Sajan, inače pretežno naseljenim mađarskim življem.

Prava nacionalnih manjina, kao deo korpusa ljudskih prava, važno su pitanje demokratije i uređenja svake države. I pored dobre zakonske regulative, zajednicu čine ljudi, a sve je više praznih kuća i u selima na severu Banata.

"Proklamovana prava i mogućnosti u potpunosti se slažu sa praksom. Po meni, tu nema nikakvih problema. Ono što čini veliki problem je masovan odliv ljudi. Iako imamo sva prava, mogućnosti, infrastrukturu, a nema ljudi, nema ko da ispuni prostorije i sedišta naših udruženja, onda nema šta dalje da se priča", kaže Robert Tapai, predsednik Udruženja "Eđšeg" iz Kikinde.

Sa preko tri procenta u ukupnom broju stanovnika, Romi su druga po brojnosti nacionalna manjina na teritoriji Kikinde. Za bolji status romske populacije, kvalitetniji život, presudno je sveobuhvatnije uključivanje u sistem obrazovanja – od vrtića do visokoškolskih ustanova:

"I sami pripadnici romske nacionalne manjine nisu do sada dovoljno bili svesni značaja obrazovanja njihove dece, neophodnosti da na tome insistiraju. Koliko puta smo već naglašavali, ponavljali, a to ćemo činiti i ubuduće, da je osnovni način borbe protiv siromaštva upravo obrazovanje Roma", objašnjava Aleksandar Stojkov, nastavnik romskog jezika.

Ponosni na činjenicu da su se, bez obzira na jezik, naciju, veru uvek dobro razumeli, Banaćani i danas vole da kažu da je prvi komšija – najvažniji rođak. Pod uslovom da se u potrazi za poslom i boljim životom, komšije već nisu odselile.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.