Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odlaganje nezavisnosti = pobuna"

Ljubljana, Beograd -- Predsednik skupštine Kosova Kolj Beriša upozorio da bi, u slučaju odlaganja odluke o nezavisnosti, moglo doći do pobune naroda.

Beriša je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa predsednikom slovenačkog parlamenta Francom Cukjatijem, rekao da je rukovodstvo Kosova, s obzirom na ranija iskustva, "već na početku bilo skeptično da će pregovori sa Srbijom o statusu biti uspešni". Danas je potvrđeno da Marti Ahtisari već priprema predlog konačnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << statusa.

Dosadašnji neuspeh pregovora pripisao je "destruktivnoj" srpskoj strani, koja "stalno postavlja nove i neprihvatljive zahteve".

Prema uverenju predsednika kosovske skupštine, to je shvatila i međunarodna zajednica, koja "mora priznati Kosovo kao nezavisnu državu, jer u protivnom može doći do revolta stanovništva".

Komentarišući izjavu premijera Srbije da će Kosovo uvek ostati deo Srbije, predsednik parlamenta Kosova je rekao da to nije prvi put da Vojislav Koštunica izjavi tako nešto. "I sada, tik pred rešavanje pitanja statusa Kosova, on predlaže nešto apsurdno i neprihvatljivo, bez nekog pozitivnog efekta", rekao je Beriša i dodao da to sve spada u unutrašnji politički marketing Srbije.

Beriša je razgovor s domaćinom, predsednikom parlamenta, ocenio kao razgovor dva parlamenta i dve države, jer će i Kosovo uskoro biti država.

Beriša je dodao da je Slovenija uvek pokazivala razumevanje i prijateljstvo prema Kosovu i da Kosovo očekuje i pomoć od Slovenije u rešavanju pitanja konačnog statusa. Na pitanje B92 o kakvoj se pomoći radi, Beriša je odgovorio da Kosovo od Slovenije očekuje ono što očekuje i od drugih država, nezavisnost Kosova.

France Cukjati je rekao da je Slovenija još u vreme Austrougarske zastupala načelo prava naroda na samoopredeljenje i to načelo je očuvala i posle slovenačkog osamostaljenja. "Mi želimo da to načelo bude ostvareno i na Kosovu, mirnim putem i u skladu s dogovorima sa susednim državama", rekao je Cukjati.

Koštunica: Najotvorenija pretnja do sada

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je rekao da izjava da će albanski separatisti primeniti nasilje ako međunarodna zajednica ne nametne Srbiji rešenje za status Kosova i Metohije, direktno ugrožava ne samo razgovore koji se vode o Kosovu i Metohiji, već direktno ugrožava mir u regionu: "Niko nema pravo da preti nasiljem i terorom i neophodno je da međunarodna zajednica odmah reaguje na ovu, do sada, najotvoreniju pretnju".

Prema njegovim rečima, nikada do sada se nije desilo da međunarodna zajednica ustukne pred javnim ucenama i javnim pretnjama nasiljem. "Srbija je za mir i razgovore, a na međunarodnoj zajednici je da odmah zaustavi zveckanje oružjem albanskih separatista", rekao je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.