Izvor: B92, 03.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odjeci Pauelove posete Beogradu

Vašington -- U prvim reagovanjima medija u SAD u prvom planu je zadovoljstvo razgovorima koje je državni sekretar SAD Kolin Pauel u sredu imao u Beogradu s predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, premijerom Srbije Zoranom Živkovićem i ministrom inostranih poslova SCG Goranom Svilanovićem, ali i njegova izjava da su SAD spremne za, što je moguće pre i u potpunosti, normalizaciju odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom. Prema izveštaju Američkog nacionalnog radija, Pauel je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kraju posete izrazio posebno zadovoljstvo nastojanjem vlasti u Beogradu da uspešno budu privedeni kraju procesi oslobađanja od nasleđa Miloševićevog režima, a to su obračun sa organizovanim kriminalom i reforma Vojske Srbije i Crne Gore, što će omogućiti brzo i uspešno rešavanje i ostalih problema oko saradnje Beograda s tribunalom u Hagu, što je glavna prepreka za normalizaciju odnosa sa SAD.

Agencije prenose Pauelovu poruku da će posle zaustavljanja organizovanog kriminala, sprovođenjem reformi i ispunjavanjem obaveza prema Hagu, SCG postati moderno i transparetno društvo. Takva Srbija i Crna Gora će moći da računa na svu potrebnu pomoć SAD i na podršku za ulazak u Partnerstvo za mir i ostale evro-atlantske institucije i integracije.

Vodeći mediji prenose i Pauelovu izjavu da se nada da će u vezi sa izručenjem Mladića, Šljivančanina i Radića Hagu "u narednim mesecima biti vidljiv napredak". CNN izdvaja Pauelovo "apsolutno oduševljenje" opredeljenjem za ekonomske i demokratske reforme u Beogradu, čiji je nosilac bio pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić. "Pauel je s poštovanjem govorio o Đinđiću kao lideru Srbije i svom prijatelju", navodi CNN, uz informaciju da je Pauel završio kratku posetu Beogradu susretom s porodicom Zorana Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.