Odgovornost kao suština rada B92

Izvor: B92, 14.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost kao suština rada B92

Beograd -- Radio B92 - nekadašnja beogradska radio-stanica čija je slušanost bila nemerljiva u odnosu na uticaj koji je stekla, ove nedelje proslavlja 20. rođendan.

Gostujući u emisiji "Kažiprst" na RTV B92, jedan od osnivača i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić rekao je da je društvena odgovornost od samog početka suština "Devedesetdvojke".

"Borba za demokratske promene, slobodu mišljenja, političko izražavanje, protiv nasilja devesdesetih godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << identična je onome što radimo u borbi protiv nasilja u porodici, siromaštva, predrasuda i anomalija u društvu", rekao je Matić.

B92: Koju vrstu komunikacije imaš sa ljudima koji se spominju u "Insajderu”, od Miškovića do Milana Beka?

Matić: Neke apsolutno ne poznajem, nikada ih u životu nisam sreo. Sa nekima imam komunikaciju, sa nekima je prekinuta komunikacija. Posle prvih emisija sa "Deltom”, Mišković je prekinuo komunikaciju sa nama i na poslovnom planu, što je naravno zabrinjavajuće, da se koriste ekonomski pritisci na medije.

Već tri godine nemamo oglase i reklame iz ove kompanije, što je ozbiljan pritisak. I od drugih veoma često postoji nabacivanje te teme – može vam se dogoditi da izgubite reklame velike kompanije.

Mi imamo, u svakom trenutku, komunikaciju sa našim marketingom, razgovaramo, procenjujemo kolika šteta može da bude, ali nikada do sada nismo dozvolili da marketinški interesi budu prepreka za istraživačko novinarstvo, nego urednici.

B92: Da li predstavnici vlasti pokušavaju direktno ili indirektno da pritiskaju i kreiraju naš program?

Matić: Ne. Ima radikalnih stavova da nešto ne radimo dobro. Jedna od osnovnih primedbi je da je sve negativno kod nas, da stvaramo klimu apatije.

B92: A šta treba, da pevamo od sreće?

Matić: Kažem šta su primedbe, a onda u različitim periodima imate primedbe na određene emisije, na iznete činjenice, ali nema nikakve ozbiljne pretnje i niko do sada nije imao bilo kakvu potrebu da preti.

Možete pogledati snimak gostovanja Verana Matića u emisiji "Kažiprst".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.