Izvor: Blic, 07.Apr.2016, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor iz Beograda: Priština ne može da uslovljava formiranje ZSO

Vladina Kancelarija za Kosvo i Metohiju saopštila je danas da Priština ničim ne može da uslovljava formiranje Zajednice srpskih opstina, pogotovo ne sprovođenjem sporazuma o telekomunikacijama, čija je primena takođe blokirana njihovom nekonstruktivnošću.

USLOVLJAVANJE Tahiri: Kosovo da dobije pozivni broj, pa tek onda formiranje ZSO

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je za prištinski "Zeri" da se osnivanje Zajednice srpskih opština neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogoditi sve dok Kosovo ne dobije telefonski pozivni broj.

- Politika Prištine, osim što je neiskrena i nekonstruktivna, ovakvim porukama postaje i potpuno besmislena - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sporazum o telekomunikacijama, ukazuje se, nije sproveden jer Priština nije stvorila uslove za rad MTS kompanije na Kosovu i Metohiji. Kada to bude učinjeno, dobiće, kako je dogovoreno, na korišćenje još jedan pozivni broj za teritorijalnu oblast u Srbiji.

- Telefonski saobraćaj između centralne Srbije i Kosova i Metohije će se i tada odvijati bez pozivnog broja i po lokalnoj tarifi. A gospođa Tahiri treba samo da pročita sporazum koji je potpisala i sprovede ga - stoji u saopštenju.

Sve ovo, naravno, dodaje se, nema nikakve veze sa preuzetom obavezom da se stvore uslovi za formiranje Zajednice srpskih opština.

- Za nas je formiranje Zajednice srpskih opština osnovni razlog učešća u dijalogu, i rok za izradu njenog statuta bio je 25. decembar prošle godine. Kada Zajednica srpskih opština bude formirana, njen Sekretarijat će, upravo u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama, biti dostupan na pozivnom broju +381 - ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM pozvala je Prištinu da, ukoliko ne želi normalizaciju odnosa i dijalog sa predstavnicima Beograda neka to jasno i saopšti, umesto što, kako navode, svakodnevno laže i obmanjuje domaću javnost rukovođena predizbornim, unutrašnjopolitičkim razlozima.

- Evropska unija je, kao posrednik u dijalogu, verovatno i sama već umorna od šibicarenja prištinskih političara, ali očekujemo da će preduzeti korake kako bi se iz ovog procesa odagnao besmisao koji već postaje hroničan - poručili su iz vladine Kancelarije za KiM.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.