Izvor: B92, 18.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor Srbije na Izveštaj GS UN

Beograd -- Ministarstvo za KiM uputilo SB UN Komentar na Izveštaj generalnog sekretara UN, u kome se kritikuje UNMIK i nereagovanje na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministarstvo za KiM saopštilo je da je Komentar na Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a zvaničan odgovor Srbije na taj dokument. Savet bezbednosti UN razmatraće 21. aprila redovni tromesečni izveštaj o radu UNMIK-a.

U Komentarima na Izveštaj ističe se da je "ključni događaj" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je obeležio period na koji se izveštaj odnosi "akt secesije" Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo navodi da "ozbiljno zabrinjava" i činjenica da je "izostala reakcija UN (UNMIK-a) povodom proglašenja jednostrane nezavisnosti pokrajine Kosova i Metohije", kao i da je Beograd očekivao da će predstavnici UN na Kosovu poništiti taj "nelagalan čin".

"Ukazujemo da se u Izveštaju samo pominje jednostrano proglašenje nezavisnosti i samo potvrđuje 'nova realnost na terenu'. U Izveštaju se ne navode zahtevi Srbije niti njeni argumenti da je 'nova realnost' proizvod kršenja Rezolucije 1244", navodi se u dokumentu ministarstva.

Dodaje se i da se prema Izveštaju, uz pristanak predstavnika UNMIK-a, sprovode pripreme za primenu plana Martija Ahtisarija i "nadzirane nezavisnosti", a da taj plan "nije ni razmatran ni prihvaćen u Savetu bezbednosti UN".

"Srbija zahteva obnavljenje izvornog mandata UNMIK-a u skladu s Rezolucijom 1244", navodi se u dokumentu i dodaje da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo delovanje UNMIK-a zasnovano na uvažavanju okolnosti nastalih jednostranim proglašenjem nezavisnosti.

Ministarstvo podseća da su Skupština i Vlada Srbije usvojile Odluku o poništenju protivpravnih akata privremenih organa samouprave, da je javno tužilaštvo podiglo optužnice protiv čelnika pokrajinskih organa, da je zatraženo da UN ponište nelegalan akt i da je Srbija UNMIK-u ponudila predlog sporazuma za zajedničku primenu Rezolucije 1244 posle ilegalnog proglašenja nezavisnosti.

Navodi se i da je nakon proglašenja nezavisnosti usledio talas događaja važnih za stabilnost i bezbednost Srbije i region.

Ministarstvo je sačinilo i Komentare na Izveštaj o tehničkoj analizi napretka u primeni standarda za Kosovo specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Joahima Rikera.

U tom dokumentu se navodi da Riker "samo napominje da je jednostrano proglašena nezavisnost pokrajine i samo potvrđuje da postoji 'nova realnost na terenu'", a da je izostala "ocena i reakcija na ovaj nelegalni čin".

U Rikerovom izveštaju navodi se da se odluke i akcije UNMIK-a i Privremenih instiucija samouprave sprovode u skladu s Ahtisarijevim planom, a ne kada i na osnovu čega je promenjen mandat UNMIK-a.

Ističe se da međunarodni predstavnici na Kosovu ne sarađuju s Haškim sudom i da nisu pomogli u prikupljanju dokaza za zločine počinjene nad Srbima.

Komentari na Izveštaj su u saradnji s Ministarstvom spoljnih poslova upućeni Savetu bezbednosti UN koji će razmatrati Izveštaj na sednici 21. aprila, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.