Izvor: B92, 03.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor SE oko referenduma

Beograd -- Predstavnik Saveta Evrope u Srbiji odgovorio je na kritike nevladinih organizacija na izveštaj SE oko referenduma.

Delegacija Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope je izveštaj o glasanju na referendumu o ustavu Srbije uradila nezavisno i na sopstvenu odgovornost, navodi se u odgovoru, ali se dodaje da će predstavka nevladinih organizacija iz Srbije biti prezentovana i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. NVO su kritikovale pohvalnu ocenu toka referenduma. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kritike su poslali Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Inicijativa mladih za ljudska prava, a odgovor na predstavku uputio specijalni predstavnik generalnog sekretara SE u Srbiji Denis Huber.

Huber je tim nevladinim organizacijama poručio da će detaljan izveštaj delegacije biti predstavljen Parlamentarnoj skupštini 17. novembra u San Marinu.

On je, kako prenose te organizacije, najavio i da će njihova predstavka takođe biti prezentovana Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i da će nevladine organizacije biti obaveštene o reakcijama Parlamentarne skupštine.

U pismu NVO navedeno je da se mišljenje posmatračke delegacije Parlamentarne skupštine SE ne može odnositi na ceo izborni proces, jer su posmatrački timovi bili raspoređeni samo na pojedinim biračkim mestima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Vranju.

Tri nevladine organizacije, takođe, osporavaju ocene iz izveštaja da je glasanje proteklo u redu i miru, da je predlog ustava bio rezultat širokog međustranačkog i društvenog sporazuma, kao i da su se u medijima mogla izneti različita mišljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.