Odbrana od neonacista

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana od neonacista

Beograd je juče bio pun policije čvrsto rešene da ne dozvoli sukobe između dve grupe protestanata – antifašista i neonacista. Tako je protest nekoliko stotina simpatizera udruženja Antifašistička kampanja „Neće proći" završen bez većih posledica, žrtava i povređenih, iako je policija skup unapred proglasila visokorizičnim.

Prema prvim informacijama, privedene su 34 osobe, i to zbog bacanja baklji, kamenja i flaša na demonstrante antifašističkog mitinga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i policiju. Među privedenima bilo je i desetak stranih državljana iz Rumunije, Francuske, Rusije"

Uprkos policijskoj zabrani održavanja skupa, nekoliko desetina članova organizacija „Obraz", „1389" pridružilo se protestu pristalica Radovana Karadžića, koji traje već 82 dana, i izazvalo je manje incidente koje je policija brzo ugušila. Demonstrante i ulice Beograda čuvalo je više od 2.500 pripadnika policije i Žandarmerije u opremama za brza dejstva, koji su sve vreme držali jak kordon oko demonstranata u protestnoj šetnji od Vasine ulice ka Terazijama. Svi pripadnici medija su na raspolaganju imali policijsku pratnju.

Protestna šetnja zapravo je bila najrizičniji trenutak mitinga, ali je policija na vreme napravila prsten oko neonacista i sprečila ih da krenu na napad na antifašiste. Međutim, policijskoj kontroli otrglo se nekoliko manjih grupica koje su gađale demonstrante bakljama i kamenjem, psovale i vređale prisutne.

Među pripadnicima antifašističkog skupa koji je oko 16.00 sati počeo na platou ispred Filozofskog fakulteta bilo je najrazličitijih interesnih grupa od gej pripadnika udruženja „Kvir", Saveza jevrejskih opština, ultrakomunističkih, antiglobalističkih i anarhističkih organizacija, pa do vremešnog prvoborca Pete kozaračke udarane brigade Radoslav Đerić. On se obratio okupljenima citirajući delove knjige „Moja borba" Adolfa Hitlera u kojima se govori o neophodnosti istrebljenja slovenskih naroda i zatiranja slovenske krvi i pozvao prisutne da protestima pobede fašizam.

Veliki broj protestanata antifašističkog skupa nosio je fantomke ili maskirne marame na licu, da bi, kako su nam objasnili, sakrili identitet od novinara i potencijalnih napada ultradesničara koji bi mogli da ih prepoznaju u informativnim emisijama.

Antifašistički aktivisti su nosili transparente „U odbranu svog grada protiv fašističkog smrada", „Smrt fašizmu", „Dole kapitalizam", „Protiv sistema" „Ne u NATO=EU", kao i zastave Beograda i Evropske unije, dok su sa razglasa emitovane rok i pank pesme, kao i motivi iz čuvene serije „Otpisani".

Na skupu se pojavio i veliki broj javnih ličnosti iz sveta politike, kulture, obrazovanja. Među njima su bili Nenad Čanak, predsednik LSV, profesor FPN Ivo Visković, Branka Prpa, direktorka Istorijskog arhiva Srbije, teatrolog Jovan Ćirilov, Srđan Milivojević iz DS i Žarko Korać, poslanik LDP-a.

Skup je završen nešto posle 18.00 sati hapšenjem dve osobe u podzemnom prolazu na Terazijama. Nezvanično saznajemo da je jedan od uhapšenih mladića gađajući demonstrante flašom pogodio policajca.

Demonstrante i ulice Beograda čuvalo je više od 2.500 pripadnika policije i Žandarmerije u opremi za brza dejstva. Policijsku pratnju imali su na raspolaganju svi pripadnici medija.

REAGOVANJA

Srđan Milivojević, DS

Jedino mesto u Beogradu gde komunisti i fašisti mogu da marširaju je dvorište Centralnog zatvora, za vreme zatvorske šetnje. Niko ne bi smeo da se plaši onih koji propagiraju fašističku ideju 50 godina posle sloma fašizma.

Nenad Čanak, LSV

Za razliku od prošlogodišnjih incidenata u Novom Sadu kada su građani morali sami da se organizuju ne bi li se suprotstavili maršu fašista, sada policija radi svoj posao i sprečava njihovo divljanje po ulicama Beograda. U velikoj meri to je zbog činjenice da Vojislav Koštunica nije više premijer Srbije.

Žarko Korać

Potpuno je sumanuto da se organizuju marševi fašista u Beogradu gde je za vreme Drugog svetskog rata u logoru na Banjici stradao veliki broj civila od nacističkog terora. Nedopustivo je da bilo ko oživljava ideologiju koja je u smrt odvela milione ljudi širom sveta.

Dušan Kosanović iz Antifašističke kampanje „Neće proći"

Pesnica koja razbija fašističku svastiku na našoj zastavi simbolizuje beskompromisni otpor fašizmu u našem društvu bez kreativnih tumačenja nekih organizacija čija je ideologija u osnovi fašistička. Ovde smo se okupili ne bismo li osudili i srpski fašizam koji je u Sarajevu i Srebrenici uslovio tragedije hiljada ljudi.

Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva

Tužilaštvo će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova preduzeti sve mere kako bi se otkrili organizatori nacionalističkog skupa u Beogradu. Republički javni tužilac Slobodan Radovanović najavljuje da će, u zajedničkoj saradnji, policija i tužilaštvo preduzeti sve mere u cilju otkrivanja organizatora tog skupa. (Beta)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEONACISTI NISU PROŠLI

Izvor: Press, 12.Okt.2008

Policija juče sprečila susret antifašista i desničara na ulicama Beograda. I pored straha da će ponovo izbiti neredi, sve se završilo na privođenju tridesetak demonstranata. .Kordon policije razdvojio je pristalice antifašističkih i desničarskih udruženja koja su juče održala odvojene...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.