Odbrana očekuje da sud odbaci optužnicu

Izvor: Glas javnosti, 26.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana očekuje da sud odbaci optužnicu

BEOGRAD - Pravni savetnik Radovana Karadžića Piter Robinson juče je Haškom tribunalu predao podnesak na 140 strana u kome traži da Sud odbaci optužnicu koja bivšeg predsednika RS tereti za genocid u BiH i prekine postupak protiv njega pozivajući se na imunitet koji mu je od ovog suda 1996. garantovao izaslanik SAD Ričard Holbruk. Robinson je od Vlade SAD dobio dokaze o postojanju sporazuma, a na kopiji dokumenta su, kako nam je potvrđeno u Hagu, potpisi Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Alekse Buhe, Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića. Sporazum je zaključen u Beogradu 18/19. jula 1996. godine, na sastanku Holbruka sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem. Karadžića su o toku pregovora obaveštavali Krajišnik, Buha i Milošević. Zato od sudskog veća traži da zakaže raspravu na kojoj bi Krajišnik i Buha svedočili da im je Holbruk rekao da Karadžić neće biti gonjen pred Tribunalom.

U izjavi dostavljenoj uz podnesak, Karadžić navodi da je oklevao da potpiše jer su u dokumentu bile samo njegove obaveze. Potpisao je tek pošto ga je Milošević uverio da Holbruk ne može da potpiše dokument iz političkih razloga, ali da predstavlja veliku silu i da je sve što je obećao i ispoštovao.

Karadžićev pravni savetnik Svetozar Vujačić kaže za Glas da je Holbruk tražio da Karadžić potpiše sporazum, ali je odbio da stavi svoj potpis, rekavši da mu se može verovati.

- Karadžić je svoj deo sporazuma ispunio. Sada traži da se ispoštuje Holbrukov deo, odnosno tačka 4 sporazuma u kojoj mu se garantuje imunitet - kaže Vujačić.

S druge strane, portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić juče nije mogla da kaže u kom će roku sudsko veće da donese odluku.

Međutim, Piter Robinson očekuje da sudsko veće, kojim predsedava sudija Ijan Bonomi, posle ovog podneska punog dokaza odbaci optužnicu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.