Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbori o Strategiji odbrane

Podgorica -- Odbor za zakonodavstvo Skupštine Crne Gore razmatra predlog Strategije odbrane državne zajednice.

Ponuđeni tekst koji treba da bude oličenje snage jedne države u cilju sprovođenja bezbjednosti i odbrane na njenoj teritoriji, u ponuđenom sadržaju ne može da zadovolji ni minimum kriterijuma, kako u pogledu pismenosti stručnog dijela, tako i u pravno-tehničkom dijelu - to je zaključak rasprave Političkog i zakonodavnog odbora Skupštine CG.

Plenarna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednica parlamenta zakazana je za sredu, prenosi dopisnik B92, Srđan Janković. Načelnik uprave za odbranu za Crnu Goru, Borislav Lalević, ukazao je na niz problematičnih odredbi, a posebno zanemarivanje interesa država članica. Takođe je savetnik predsednika parlamenta za pitanja odbrane, general Blagoje Grahovac, ukazao na to da je predlogom nacrta odbrane interes državne zajednice definisan kao osnovni interes umjesto da dominira interes država članica. Grahovac je konstatovao da ponuđeni tekst predstavlja strategijski promašaj.

Skupština Srbije, za razliku od crnogorskog parlamenta, neće raspravljati o predlogu strategije odbrane državne zajednice, ali će Skupštini SCG biti dostavljeni stavovi poslaničkih grupa o tom dokumentu, rečeno je agenciji Beta u kabinetu predsednika srpskog parlamenta Predraga Markovića. Smatrajući da je predlog strategije odbrane u nadležnosti parlamenta državne zajednice, Marković neće zakazivati sednicu na kojoj bi bilo raspravljano o tom dokumentu, rečeno je u kabinetu predsednika Skupštine Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.