Izvor: B92, 29.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odbor prekršio Ustav i Zakon"

Beograd -- Iako je, bar formalno, slučaj dva poslanika Liste za Sandžak okončan, javnost i dalje postavlja neka pitanja.

Direktorka Instituta za uporedno pravo Vesna Rakić Vodinelić ocenjuje da je Administrativni odbor Skupštine Srbije prekršio Ustav time što je utvrdio da Bajram Omeragić i Esad Džudžević ostaju narodni poslanici, iako su to po sili zakona prestali da budu onog dana kada su u Službenom glasniku objavljene njihove funkcije u Vladi.

Odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o novim funkcijama pomenutih poslanika objavljena je pre nedelju dana, a članovi Odbora prihvatili su ostavke Omeragića i Džudževića na te funkcije u Vladi, na koje, kako kažu, nisu ni stupili, već su samo bili imenovani. Vesna Rakić Vodinelić kaže da su prekršeni i Ustav i Zakon o izboru narodnih polsanika jer poslanički mandat, u ovom slučaju, ne prestaje momentom preuzimanja funkcije, već momentom imenovanja.

"Preuzimanje funkcije i preuzimanje neke dužnosti nije uvek neki fizički čin, kad kao upravnik dobijate ključeve stola ili kase. Momenat kada mora biti smatrano da su oni preuzeli dužnost jeste onaj kada je to objavljeno u javnom glasilu jer smisao objavljivanja nije konstitutivan, da bi oni stekli funkciju, već da drugi saznaju da se neko nalazi na nekoj funkciji. Prema tome, tvrdnja Administrativnog odbora da oni nisu preuzeli funkciju, nego da su samo izabrani, pa zato mogu da se vrate, jedna je najobičnija zloupotreba prava, koja je očigledna i onom ko nije pravnik", kaže ona.

Demokratska stranka je najavila da će se zbog tog poteza žaliti Ustavnom sudu Srbije, pred kojim se već više meseci vodi i postupak za ocenu ustavnosti oduzimanja mandata Dragiši Đokoviću, koji je u Skupštinu Srbije ušao kao poslanik Demokratske stranke Srbije, a želeo je da pređe u DS.

Prema najavama Liste za Sandžak, Vlada bi na današnjoj sednici trebalo da formira Savet za kapitalne investicije i ravnomeran regionalni razvoj. Predsednik tog tela biće Bajram Omeragić i ta funkcija nije u suprotnosti s mestom narodnog poslanika. Funkcioneri stranke Sulejmana Ugljanina bi, prema koalicionom sporazumu sa strankama koje čine Vladu, uskoro trebalo da dobiju i mesta u pojedinim Upravnim odborima, a nadaju se i nekom ministarskom mestu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.