Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor poziva izbegle da ne glasaju

Novi Sad -- Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozvao izbegle da ne glasaju na referendumu o predlogu novog ustava.

Odbor je pozvao sva izbegle, prognane i raseljene, kao i pripadnike bivše JNA. U saopštenju Odbora ističe se da problemi tih osoba nikada nisu ozbiljno razmatrani na sednicama Vlade ili Skupštine Srbije, kao i da su izmene Zakona o izbeglicama koje je bez ikakve rasprave usvojila Vlada "potpuno neprihvatljive za izbeglice".

Odbor ocenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se aktuelna vlast ni ovom prilikom ne bi setila ni izbeglica ni vojnih lica "da nije u pitanju gola borba za vlast".

U saopštenju se izbegla, prognana i raseljena lica pozivaju i da nastave "stoički da podnose dugogodišnju nepravdu koja im se nanosi i strpljivo čekaju istinske demokratske promene u Srbiji, samo zato što cene žrtve koje godinama trpi i najveći deo građana Srbije".

Pajtić i nezadovoljan i prezadovoljan

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je generalno nezadovoljan predlogom novog ustava Srbije, ali da je prezadovoljan finansijskim garancijama koje je u njemu dobila Vojvodina.

"Nisam ustao ni da aplaudiram u parlamentu, meni se ta sabornost uopšte ne dopada, mislim da je to neprimereno. Iz konteksta mojih izjava izvlačeno je da sam prezadovoljan ustavom, a to je potpuno netačno", rekao je Pajtić za "Građanski list".

Pokrajinski premijer je naveo da je "prezadovoljan samo ekonomskim delom ustava", ocenjujući da "u narednih pet godina imamo realnu priliku da obnovimo Vojvodinu" i da će, ako ustav bude potvrđen na referendumu, u toj pokrajini biti deset puta više novca za investicije nego danas.

"Do sada je od toga koja će politička stranka biti na vlasti u Srbiji zavisilo da li će Vojvodine biti ili neće. A na samom početku pregovora svi su bili protiv toga da se u ustavu daju finansijske garancije Vojvodini", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.