Izvor: B92, 25.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor osudio Mirčićevu izjavu

Novi Sad -- Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine danas je najoštrije osudio izjavu funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića.

Mirčić je izjavio da u Vojvodini mogu izbiti međunacionalni sukobi nakon što Mađarska prizna nezavisnost Kosova. Predsednik Odbora Tomislav Bogunović rekao je da ozbiljni političari "moraju da paze kako će građani shvatiti njihove izjave" i dodao da građane Vojvodine "ne treba potcenjivati, jer su oni potpuno svesni šta se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državi i njihovom okruženju dešava".

"Izjava Milorada Mirčića je možda posao i za javnog tužioca, jer je javnost ciljano uznemirena. Pozivamo nadležne organe i policiju da se time pozabave, jer ova izjava može da posvađa i one koji se nikada nisu svađali", rekao je Bogunović.

Mirčić je 17. marta izjavio da postoji opasnost od izbijanja incidenata u delovima Vojvodine gde žive pripadnici mađarske manjine, kada Budimpešta prizna nezavisnost Kosova.

"Te podatke dobili smo od poverljivih obaveštajnih izvora, a ukoliko nemilih događaja zaista bude, odgovornost će snositi vlast", rekao je Mirčić.

Savetnik ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragomir Obradović rekao je da u periodu kada je Mirčić dao izjavu u Vojvodini nije došlo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, već je evidentiran manji broj konflikata te vrste.

"Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da nije bilo predviđanih i željenih situacija. Visoka svest građana Vojvodine sigurno je doprinela da ne dođe do situacija koje bi uznemirile javnost ili pripadnike bilo koje nacije", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, sve bezbednosne službe rade odgovorno, redovno obaveštavaju javnost i ne sakrivaju od građana bilo kakvu pojavu ekscesa.

Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši, na čiju inicijativu je sazvana sednica Odbora za bezbednost, rekao je da je zadovoljan zaključkom članova Odbora.

Egereši je ponovio da izjava Milorada Mirčića "predstavlja podstrek za narušavanje međunacionalne toleranicije, kao i nedozvoljenu manipulaciju i širenje mržnje među stanovništvom u Vojvodini".

On je rekao da su Mađari u Vojvodini lojalni građani Srbije i, u cilju prevencije i ozbiljnosti situacije, pozvao MUP Srbije da svim građanima obezbedi pravo na mirnu i prosperitetnu budućnost.

"U Vojvodini je stabilna situacija po pitanju međunacionalnih odnosa i, ako dođe do njih, sigurno će to biti koordinisana akcija političkih stranaka ili ekstremnih organizacija", rekao je Egereši.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine Velibor Radusinović ocenio je da u samoj Skupštini Vojvodine nema tolerancije, što je pokazalo i neuvrštavanje u dnevni red rasprave o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

Radusinović je rekao da u Skupštini Vojvodine "postoji razrok pogled na događaje" i ocenio da u Vojvodini "niko ne može biti jednakiji od drugih".

Iako je bio pozvan da učestvuje u radu Odbora za bezbednost, Mirčić se nije odazvao pozivu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.