Odbor nije raspravljao o reviziji

Izvor: B92, Tanjug, 14.Jan.2011, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor nije raspravljao o reviziji

Beograd -- Umesto o sadržaju izveštaja revizora, Skupštinski odbor za finansije raspravljao je da li je u pitanju predlog ili nacrt.

Odbor za finansije nije, kao što je planirano danas, nastavio razmatranje izveštaja o reviziji završnog računa republičkog budžeta i finansijskih izveštaja za 2009. godinu.

Sednicu Odbora, umesto toga, obeležila je rasprava o tome da li je Odbor uopšte nadležan da se izjašnjava o predlogu ili o nacrtu Zakona o završnom računu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžeta Srbije za 2009. godinu.

Umesto o izveštaju revizora o tome kako su se trošile državne pare, Odbor za finansije više od sat vremana raspravljao je o pojmovima.

Veliku muku članovima Odbora zadalo je pitanje šta je pred njima - nacrt ili predlog. Tako je sednica završena, a da nije razmatrana nijedna tačka dnevnog reda, među kojima je najznačajnija bila upravo izveštaj državnog revizora o završnom računu budžeta za 2009.

Prema dnevnom redu, na sednici je trebalo da se razmatra izveštaj o reviziji tog završnog računa, ali je to sprečilo protivljenje članova odbora iz SNS i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Predsednik Odbora za finansije, radikal Zoran Krasić, je međtim insistirao da odbor počne raspravu o revizorskom izveštaju, zaključujući da se to sprečava iz političkih razloga.

U raspravu Krasića i Jorgovanke Tabaković iz SNS-a, uključila se i predstavnica DS-a Branka Ljiljak. Ona je tražila pojašnjenje situacije i mišljenje revizora, napominjući da ta stranka nije za odlaganje rasprave.

Osim Krasića, ni poslanik G17 plus Vlajko Senić nije bio za odlaganje rasprave o revizorskom izveštaju. On je naveo da treba razmatrati izveštaj, ocenjujući da je to bitno za ugled Državne revizorske institucije, ali i parlamenta.

Epilog današnje sednice odbora za finansije, iznenadio je i samog revizora Radoslava Sretenovića.

"Dali smo mišljenje na Nacrt završnog računa budžeta Republike Srbije, taj smo jedini dokumenat imali i to je jedini dokumenat koji smo revidirali. Ovo je proceduralno pitanje, ali mi ćemo postupiti u skladu sa zaključkom Odbora kako bi se otklonile sve dileme oko daljih postupaka", rekao je Sretenović.

Sretenović je naveo da nema velike razlike kada su u pitanju ova dva dokumenta i da je razlika samo u korekciji između Nacrta završnog računa budžeta i Predloga koji je utvrdila Vlada.

"Praktično je razlika samo u deficitu koji je izvršen za četiri milijarde i sto osamdeset miliona, i to je jedina korekcija koju je prihvatilo Ministarstvo finansija i izvršilo korekciju svojih obrazaca", rekao je Sretenović.

Sednica odbora za finansije ponovo je zakazana za 7 dana, kada se od revizora očekuje da dostavi pojašnjenje spornih pojmova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.