Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor: Bez izbora u Beogradu 2007.

Beograd -- Predsednik Skupštine nije obavezan da raspiše izbore za gradonačelnika, zaključio parlamentarni Odbor za ustavna pitanja.

Oliver Dulić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je zbog raznih tumačenja Ustavnog zakona došlo do delikatne situacije, nastale posle smrti gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića, i da je Odbor za ustavna pitanja morao da zaključi da ne treba raspisivati izbore za prvog čoveka Beograda, jer predstoji raspisivanje opštih lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbora.

Kako je na kraju sednice pročitao predsedavajući odbora Oliver Dulić, odbor je sa 12 glasova usvojio takvo mišljenje. Time je vladajuća većina, po svemu sudeći, stavila tačku na pitanje raspisivanja izbora za gradonačelnika Beograda, na kojem insistira Srpska radikalna stranka.

"Predsednik Skupštine nije u obavezi da raspiše izbore za gradonačelnika Beograda u roku od 15 dana od dana prestanka mandata gradonačelniku, zbog toga što Ustavni zakon predviđa da se do 31. decembra raspišu lokalni izbori ili najkasnije za šest meseci", rekao je Dulić.

Takvom zaključku prethodila je dvočasovna oštra rasprava opozicionih i vladajućih partija o tome ko krši ustav i zakone, kome odgovaraju izbori a kome ne.

"Mi ne možemo raspisati izbore! Na to nas obavezuje ustavni okvir koji tačno kaže kada će ti izbori biti raspisani", rekao je u raspravi Miloš Aligrudić iz DSS-a.

"Ma nemojte da mi pričate o tome da ce biti izbora. To što vi ne možete da se dogovorite o izborima sami rešavajte. Ovde se krši zakon. 11 meseci zavodite privremene mere po lokalnim skupštinama, a sada kažete da će izbora biti kada vam se svidi tj. kada to bude odgovaralo vašoj stranci", rekao je Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe radikala.

Iako je Odbor izglasao odluku po kojoj neće biti raspisivani izbori za gradaonačelnika, u opoziciji tvrde da time nije stavljena tačka na čitav ovaj slučaj.

Nikolić smatra da odluka odbora nije važeća, pošto nije doneta dvotrećinskom većinom koja prati donošenje svih odluka na temu ustava. Naime, za zaključak je glasalo je 12 od ukupno 25 čanova Odbora za Ustavna pitanja.

"Dogovor stranaka ili raspisujem izbore"

Oliver Dulić (FoNet)

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić pozvao je političke partije ili da se dogovore o promeni Ustavnog zakona i rokovima za izbore ili da ga puste da poštuje eksplicitnu normu iz Ustavnog zakona i raspiše predsedničke, pokrajinske i lokalne izbore do 31. decembra 2007. godine.

"Najviše bih voleo kada bi se sve poslaničke grupe dogovorile da se ovakav Ustavni zakon promeni i definišu realni rokovi za donošenje svih neophodnih odluka. To bi me dovelo u situaciju da nema dilema da li se Ustav i ustavni zakon poštuju", kazao je Dulić.

Dulić je rekao da niko ne nudi racionalno rešenje i upitao šta će se desiti ako 31. decembra u skupštinskoj proceduri ne budu zakoni na koje obavezuje Ustavni zakon. Dodao je da niko do sada nije inicirao promenu Ustavnog zakona.

Upitan da li će mu biti neprijatno ukoliko Ustavni sud Srbije zaključi da odluka Odbora za ustavna pitanja nije dobra, Dulić je rekao da mu neće biti prijatno ako Ustavni sud presudi da nije postupio u skladu sa Ustavom i Ustavnim zakonom.

"Činjenica je da u ovom trenutku ne postoji institucija koja to može da tumači i ja nisam uopšte kriv za to", naveo je Dulić i dodao da će u skupštini tokom ove nedelje biti održane konačne konsultacije o kandidatima za sudije Ustavnog suda koje predlaže parlament.

Jovanović: Mogući ishitreni izbori

Čedomir Jovanović (FoNet)

Šef poslaničke grupe Liberano-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da ne bi bio iznenađen da se Srbija suoči sa ishitreno raspisanim izborima, bez prethodnog dogovora stranaka.

"Takvi izbori bi bili posledica želje predsendika Srbije da osigura još jedan mandat, a ne njegove namere da napravi dogovor sa građanima", rekao je Jovanović.

On je rekao da je problem "ove zemlje premijer koji ucenjuje i predsednik koji nema snage da zaštiti državu".

"Mi smo u bezizlaznoj situaciji. Insistiramo da se poštuje ustavni zakon, iako su rokovi ugroženi da je nemoguće govoriti o razumnoj izbornoj kampanji", smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, LDP želi izbore na svim nivoima, jer je samo tako je moguće da Srbija dobije parlamentarnu većinu koja će voditi proevropsku politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.