Izvor: B92, 11.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen predlog za formiranje Anketne komisije

Beograd -- Vece gradjana jugoslovenske skupstine nije usvojilo predlog za formiranje Anketne komisije koja treba da ispita sve okolnosti nastale posle penzionisanja nacelnika Nebojse Pavkovica. Za predlog DOS-a glasalo je 43 poslanika, sto je bilo nedovoljno za izglasavanje odluke o formiranju Anketne komisije.

Povodom ovakvog ishoda glasanja, pojedini lideri DOS-a najavili su mogucnost raskidanja koalicije na saveznom nivou. Poslanik DOS-a i jugoslovenski ministar policije Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zivkovic izjavio je novinarima da je glasanje pokazalo ko je za to da se "sve tajne stvari u drzavi otvore". "Imali smo vrlo jednostavan predlog da se formira anketna komisija koja ce da utvrdi da li je bilo naredbe da se izvrsi prepad u Biro za komunikacije vlade Srbije, da li je zloupotrbljena vojna bezbednost, da li je prisluskivan predsednik Jugoslavije, da li se odaju drzavne i vojne tajne, da li se odaju stenogrami sa tajnih drzavnih sastanaka... Videli ste, svi su rekli da zele takvu komisiju, da treba to da se uradi, ali su na glasanju bili protiv. Apsolutno ne stoji ni jedna proceduralna primedba koju su rekli", rekao je Zivkovic.

Sef poslanickog kluba DSS-a Zoran Sami ocenio je u izjavi novinarima da je sednicu opterecivala cinjenica da ona zapravo nije trebalo da bude ni odrzana, jer je, kako je rekao, zahtev ostatka DOS-a bio da se formira komisija na nivou cele savezne skupstine, sto znaci da su neophodne sednice oba veca. "U svakom slucaju, DSS ostaje na stanovistu da je neophodno formiranje anketnog odbora, da je neophodno da se tom odboru da vrlo precizan zadatak, da u toj formulaciji ne treba pominjati nikakva licna imena sa jedne strane, a sa druge, neikakve posebne institucije, nego naprosto, navesti pojave koje taj anketni odbor treba da istrazi i ispita", rekao je Sami.

Jedan od lidera DOS i savezni poslanik Vladan Batic tvrdi da je DSS lobirao poslanike SNP da ne glasaju. "Ovim cinom je dovodena u pitanje koalicija DOS-a i SNP-a i postavlja se pitanje opstanka savezne vlade. To ce imati reperkusije i na rad ustavne komisije, dakle, veliki ulog je bio u pitanju, ljudi su se poneli neodgovorno, i videcemo kako ce DOS da odluci na sednici predsednistva", rekao je on.

Sa Baticevom tvrdnjom da koalicija na saveznom nivou vise ne postoji slozio se i Zoran Zivkovic. "Koalicija 'Zajedno za Jugoslaviju' ima sporazum sa DOS-om, a ne dva sporazuma sa DOS-om i DSS-om. DSS vise nije u DOS-u, i to je jasno rekao lider te stranke Vojislav Kostunica. Ako imate dva partnera onda ste izigrali i koalicioni sporazum, rekao je Zivkovic, dodajuci da ipak ne ocekuje da ce sutra pasti savezna vlada ili parlament.

Ranko Kadic, poslanik Srpske narodne stranke, clanice crnogorske "Koalicije za Jugoslaviju" je epilog glasanja prokomentarisao sledecim recima: "Videli ste, gospoda iz DOS-a, zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, su insistirali na ovom predlogu. Mi smo skrenuli paznju da bi ovakvi anketni odbori mogli samo da prodube dalje podele, koje nisu potrebne sada kada se radi na Ustavnoj povelji. Cuo sam izjave Zorana Zivkovica da koalicija DOS - 'Zajedno za Jugoslaviju' ne postoji, mislim da je on to rekao pomalo u afektu - on ta ovlascenja nema, koalicija se na taj nacin ne moze raskinuti, verovatno ce biti potrebne konsultacije na nivou predsednika stranaka", ocenio je on.

U dvosatnoj raspravi, predstavnici svih parlamentarnih stranaka deklarativno su se izjasnili za formiranje Anketne komisije i utvrdjivanje pune istine, ali je kljucni spor izbio oko toga sta bi zapravo komisija trebalo da ispita i koji bi bio njen okvir rada. DSS je trazila da komisija raspravlja iskljucivo o navodima jugoslovenskog predsednika o prisluskivanju njegovog kabineta, dok je DOS trazio da se nacelno raspravlja kako o zahtevima DSS, tako i o zloupotrebi vojske i o navodnom planiranju upada u Biro za komunikacije Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.