Izvor: B92, 05.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odbićemo nametnuto rešenje"

Rim -- Koštunica nakon susreta sa premijerom Italije Prodijem rekao da će Srbija odbiti nametnuto rešenje za budući status Kosova.

"Beograd će svako nametnuto rešenje koje bi ličilo na bilo koju nezavisnost Kosova odbiti i Srbija bi u tom slučaju Kosovo i dalje smatrala svojom teritorijom", rekao je premijer Srbije svom italijanskom kolegi. Koštunica je objasnio da će Srbija odbiti nametnuto rešenje za budući status Kosova, istakavši da do rešenja mora da se dodje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompromisom.

On je italijanskom premijeru preneo predlog Srbije da Kosovo dobije najviši stepen autonomije unutra Srbije i da Srbi istu takvu autonomiju dobiju unutar Kosova. "Srbija neće trpeti da se na njenoj teritoriji stvara druga država i da se deo njene teritorije otima", kazao je on. Koštunica je rekao da se stav premijera Prodija o budućem statusu Kosova ne podudara sa stavom srpske delegacije.

Srpski premijer je, međutim, objasnio da on evropske sagovornike uverava koliko bi bila opasna nezavisnost Kosova.

Koštunica je objasnio i da se Italija zalaže za nastavak pregovora Srbije i EU "zbog mesta Srbije na Balkanu i brige za stabilnost Balkana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.