Izvor: B92, 01.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačen Čovićev prigovor

Beograd -- Republička izborna Komisija odbacila je i sve prispele prigovore na regularnost izbora. Među odbačenima, našao se i prigovor predsednika Koordinacionog centra za Kosovo Nebjoše Čovića. Čović je naveo da u birački spisak nisu upisani građani Kosova koji su od 12. juna 1999. godine postali punoletni, kao i da na Kosovu postoji niz problema oko ažuriranja spiskova. Odbacivanje Čovićevog prigovora obrazložio je u utorak zamenik predsednika RIK-a Rade Terzić: "Potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prigovor potpredsednik vlade i predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović. On se ovde legitimisao kao predsednik Koordinacionog centra. Prigovor jeste blagovremen, ali smatram da je podnet od neovlašćenog lica. Ovo nije prigovor birača, bar ga ja ne bih tako tumačio. Imajući u vidu odredbe zakona koji govore o načinu i nadležnostima o vođenju biračkih izbora, smatram da RIK nije nadležna za vođenje biračkih spiskova i njihovo ažuriranje".

Portparol Cesida, Marko Blagojević, za B92 kaže da pravo na prigovor na regularnost izbora imaju samo birači i učesnici - dakle, stranke i kandidati - tako da Čović, u svojstvu šefa Koordinacionog centra za Kosovo, nije nadležan za ovaj prigovor. Ni vlasti u Srbiji nisu nadležne za spiskove birača sa Kosova, kaže Blagojević: "Birački spiskovi su sada u nadležnosti međunarodne misije. Naša vlada raspolaže biračkim spiskovima sa datumom od pre dolaska međunarodne misije, tako da naša vlast praktično i ne može da raspolaže podacima o novim biračima. Radi se o biračima koji su stekli biračko pravo sticanjem punoletstva nakon dolaska privremene administracije međunarodne zajednice na Kosovo, koja je svojim dolaskom preuzela i vršenje lokalne vlasti. Pri tom je UNMIK jasno stavio do znanja, pre nego što su ovi izbori organizovani, da u tom smislu neće sarađivati".Na pitanje da li su izbori regularni ako je nekoliko hiljada ljudi ostalo uskraćeno za pravo da glasa, Blagojević odgovara: "U principu, u zakonu ne stoji da birački spisak mora biti stoprocentno ažuran, jer svako ko bi se na to obavezao i ko bi to postavio kao uslov za regularnost izbora, unapred bi ih osudio na propast, jer verujem da nijedna zemlja na svetu nema do kraja ažuran birački spisak. Tu se ne radi samo o biračima sa Kosova, iako njih ima nekoliko hiljada. Ovde se radi i o ostatku teritorije Republike Srbije, s obzirom na to da je sad već notorna činjenica da birački spisak nije kompletan, štaviše da nije čak ni u domenu tolerancije."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.