Od likovanja do opreza

Izvor: Politika, 18.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od likovanja do opreza

Dok u Hrvatskoj jedni smatraju da je odluka Međunarodnog suda pravde „veliki uspeh Hrvatske”, drugi upozoravaju da pravi problemi tek dolaze

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 18. novembra – Odluka Međunarodnog suda pravde kojom se proglasio nadležnim da odlučuje po tužbi Hrvatske protiv Srbije za navodni genocid u proteklom ratu na tlu RH doneta je baš na dan kada se u Hrvatskoj obeležava godišnjica vukovarske tragedije (na taj dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 1991. hrvatski borci u Vukovaru položili su oružje), što na svoj način ima dodatni uticaj na reakcije u javnosti povodom ovog događaja. Ova – slučajna ili namerna simbolika dopala se predsedniku RH Stjepanu Mesiću, koji se u vreme saopštavanja haške odluke zatekao na proslavi u Vukovaru s ostalim državnim čelnicima.

„To je jedna očekivana odluka s obzirom na sve što se ovde dogodilo. Simbolika je u tome da smo upravo kada se sećamo žrtava u Vukovaru i Ovčari tu vest doznali u Vukovaru. To je jedna simbolika, ali i pravda”, rekao je Mesić.

Premijer Ivo Sanader izrazio je uverenje povodom toga, takođe iz Vukovara, da će se u predstojećem procesu „razmatrati agresija na Hrvatsku od 1991. godine”. „Okupljanje u Vukovaru trenutak je da se kaže da se rat nije vodio na srpskom nego na hrvatskom tlu, da nije razoren Novi Sad nego Vukovar, da su granatirani Osijek i Dubrovnik kao i da hrvatski vojnici nisu išli u Srbiju nego su oni dolazili u Hrvatsku”, ponovio je Sanader čestu krilaticu kojom se nastoji osnažiti teza o „srpskoj agresiji na Hrvatsku”.

Profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i poznati politički analitičar Žarko Puhovski, međutim, ima drugačije mišljenje o ovoj simbolici. „Što se tiče samog datuma, na dan pada Vukovara, za koji je Sud zakazao donošenje odluke – to predstavlja idiotizam ljudi koji ne znaju ništa o stvarima kojima se bave”, kaže on, ali smatra da „to nije učinjeno zlonamerno, već je jednostavno reč o nebrizi, taj nam je datum došao po rasporedu”.

Puhovski, inače, procenjuje da će „na kraju presuda biti nepovoljna po Hrvatsku”, kao i da „sama tužba ne bi trebala poremetiti odnose dveju zemalja”. „Odnosi sa Srbijom neće se normalizovati dok se ne ’progutaju’ neka izvinjenja. Tako je isto bilo s Nemačkom i Francuskom posle Drugog svetskog rata dok se nisu rešili ti neki problemi na simboličnom nivou. Presuda u ovom slučaju neće bitno uticati na odnose”, uveren je on.

Prva hrvatska reakcija na odluku Međunarodnog suda pravde došla je već u Hagu od ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, koji je takođe i glavni zastupnik RH pred tim sudom. „Ova je presuda veliki hrvatski pravni uspeh. Ali, ovo je tek prva runda...”, prenose njegovu izjavu hrvatski elektronski mediji.

„U ovoj fazi postupka dobili smo sve što smo mogli, ali sada ostaje odlučivanje o sadržaju”, kaže takođe Šimonović i dodaje: „U raspravu o sadržaju ulazimo u dobroj formi, jer je sud odbacio sve prigovore Srbije”.

Na pitanje o mogućnosti izvansudske nagodbe, Šimonović oprezno odgovara da je takva odluka u nadležnosti vlade a ne pravnih zastupnika, te napominje da bi za Hrvatsku bilo veoma značajno da istraje na ispunjenju zahteva iz svoje tužbe kao što su utvrđivanje sudbine nestalih, kažnjavanje počinitelja ratnih zločina i povratak kulturnih dobara.

Radoje Arsenić

[objavljeno: 19/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.