Od državne funkcije ide i stranci

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od državne funkcije ide i stranci

Beograd -- Stranke od članova naplaćuju angažman na državnim funkcijama. Po pet odsto naplaćuju u DS i SPO, a PUPS čak 10, pišu "Novosti".

Mnoge partije "oporezuju" svoje kadrove kojima su našli "fotelje" tako što im svakog meseca od plate uzmu procenat.

Oni kojima stranka nije odredila obavezne namete novac uplaćuju dobrovoljno.

Svakog meseca ”kredit” stranci vraćaju funkcioneri iz redova DS i SPO čija je plata time ”tanja” za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet odsto, dok oni koji su na važne pozicije došli zahvaljujući knjižici PUPS, moraju da izdvoje 10 odsto.

Ostali, kako tvrde njihove stranke, nisu ”oporezovani”, već priloge uplaćuju po sopstvenom nahođenju.

"Odlukom o pružanju pomoći partiji definisano je da članovi koji se nalaze na nekim funkcijama mesečno izdvajaju 10 odsto svoje zarade” , kaže Momo Čolaković iz PUPS.

"Članarina na godišnjem nivou iznosi 120 dinara, ali je ne plaćaju svi. Mnoge koji nemaju ni toliko oslobodili smo obaveze” , ističe Čolaković.

Članovi G17 plus godišnje na račun stranke uplaćuju između 600 i 12.000 dinara, u zavisnosti od stranačke aktivnosti.

Izvršni direktor DSS Dejan Mihajlov ističe da njihovi članovi ne moraju od plate da izvajaju novac za stranku, osim ako to sami ne žele.

"Kod nas je sve na dobrovoljnoj bazi, visina članarina je definisana posebnim pravilnikom, ali iznosi nisu fiksni. Neki plaćaju više, a neki manje, u skladu sa svojim mogućnostima” , kaže Mihajlov.

Stranke opozicije nemaju previše koristi od upravnih i nadzornih odbora, jer je mali broj njihovih članova na tim pozicijama. Jedino mogu da trljaju ruke kad legne poslanička plata. Međutim, ni tada, kako kažu, ne obavezuju svoje članove da deo novca odmah preusmere ka računu stranke.

"Mi u upravnim odborima nemamo svoje članove, a ne oporezujemo ni druge funkcionere. Članarina je simbolična i iznosi 100 dinara, a ne moraju da je plaćaju socijalno ugroženi” , ukazuje Vuk Fatić iz SNS.

Zamenik predsednika SRS Dragan Todorović kaže da kod njih nikada nije bilo obaveznog ”oporezivanja” plata i uplaćivanja na račun stranke. On dodaje da je sve na dobrovoljnoj osnovi, a godišnja članarina iznosi 100 dinara.

Direktor SPS Dejan Backović kaže da oni godišnju članarinu naplaćuju u skladu sa zakonom, odnosno maksimalni iznos jednak je prosečnoj mesečnoj plati u Srbiji, što je oko 36.000 dinara.

"Naravno ne plaćaju svi isto, već je stranačkim pravilnikom definisano koliko moraju da plaćaju funkcioneri, a koliko ostali. Takođe, oni koje je stranka postavila na neku poziciju nisu u obavezi da deo od plate odvajaju za stranku, ali to mogu da urade dobrovoljno” , objašnjava Backović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za državne funkcije plaćaju stranci

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2011, 11:53

Stranke od članova naplaćuju angažman na državnim funkcijama. Po pet odsto naplaćuju u DS-u i SPO-u, a PUPS čak 10.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.