Od desanta do plotuna

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od desanta do plotuna

Pokazna vežba "Sretenje 2007" izvedena pred nekoliko hiljada građana na Kalemegdanu, a u najatraktivnijoj tački učestvovali padobranci i avion "supergaleb"

Pripadnici Vojske Srbije prikazali su juče pred nekoliko hiljada okupljenih građana na beogradskom Kalemegdanu pokaznu vežbu "Sretenje 2007" povodom Dana Vojske Srbije koji se prvi put obeležava na Dan državnosti. U vežbi su učestvovali pripadnici specijalnih jedinica, jedinica vojne policije, kao i pešadijske i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << inženjerijske jedinice, a posebno su bili interesantni padobranski desant i defile brodova Rečne flotile.

Vežbi su prisustvovali presednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Zoran Stanković, načelnik Generalštaba general Zdravko Ponoš, diplomatski kor i vojni izaslanici akreditovani u Beogradu.

– Vojska je danas pokazala da može da odgovori svim izazovima koje pred nju postavljaju građani i nadležni državni organi. Vojska će u zavisnosti od odluka civilnih vlasti reagovati onako kako od nas traže građani naše države – rekao je neposredno posle uspešnog završetka vežbe ministar Stanković.

Načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš je naglasio da je ideja bila da se vojska približi građanima i pokaže deo njene osposobljenosti koji je najatraktivniji za posmatrače.

– Ovo nije ništa koštalo, jer je to zapravo bio deo obuke koncentrisan u jedan dan – rekao je Ponoš.

Vežbom je rukovodio pukovnik Radoslav Cvetković koji je naglasio da su terorizam, pobune ilegalnih oružanih grupa, nacionalni i verski ekstremizam, organizovani kriminal, prirodne i industrijske katastrofe rizici i pretnje s visokim intenzitetom. Zato Vojska Srbije, naglasio je, razvija sposobnosti za angažovanje na očuvanju nacionalne i međunarodne bezbednosti i za podršku civilnim organima.

Vežba je realizovana u tri celine: u prvom delu prikazana je osposobljenost pripadnika jedinica Vojske u borilačkim i veštinama korišćenja hladnog i drugih vrsta oružja i opreme. U drugom delu prikazano je nekoliko situacija karakterističnih za borbu sa terorističkom grupom, a u trećem izložba naoružanja i vojne opreme.

Na prostoru oko kule Nebojše prema Ušću prikazano je delovanje pripadnika Vojske u slučaju kada je oteti avion ušao u vazdušni prostor Srbije, borba s teroristima koji su izveli nekoliko rušilačkih akcija u gradu, spasavanje talaca sa otetog broda i autobusa. Veoma atraktivan bio je padobranski desant sa visine od oko 1.200 metara koji su izveli pripadnici specijalne jedinice i padobranske ekipe "Nebeske vidre", višestrukog državnog prvaka u pojedinačnim i ekipnim sportovima.

Spektakl je završen nastupom Orkestra Garde, prikazom manevarskih sposobnosti "supergaleba" i plotunom.
D. Stevanović

-------------------------------------------------------------------------

Koštunica čestitao Vojsci praznik

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica čestitao je juče Dan Vojske Srbije ministru odbrane Zoranu Stankoviću i svim pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane. "Uveren sam da datum koji ste odabrali za svoj praznik treba sve da nas podseti ne samo na Sretenje 1804. godine i slavne dane Prvog srpskog ustanka, već i na sva iskušenja i velike pobede koje je srpski narod ostvario u svojoj dugoj istoriji. U tim iskušenjima, vojska je uvek bila uz narod, iz kojeg je potekla, a narod uz svoju vojsku", istakao je Koštunica u čestitki.

Koštunica je poručio da će Srbija izgrađivati svoju vojsku kao modernu oružanu silu kakvu zahtevaju izazovi savremenog doba.

"Ovu instituciju, koja je u Srbiji uvek uživala najveće poverenje naroda, svi danas gradimo na najboljim tradicijama srpske vojske, ali u skladu sa zahtevima modernog vremena, u duhu savremene naučno-vojne misli i tehničko-tehnološkog napretka. Kao što nalaže politika mira i dobrosusedskih odnosa, Vojska Srbije treba da bude jedan od značajnih činilaca bezbednosti i stabilnosti u regionu", naveo je Koštunica.

Premijer je izrazio uverenje da će se i u narednom periodu nastaviti znatno poboljšanje materijalnog položaja pripadnika naše vojske, da će se obezbediti modernizacija opreme i naoružanja i da će u celini Vojska Srbije u našem društvu i državi imati položaj koji zaslužuje.

Samo pod tim uslovom Vojska Srbije će biti zaista pouzdan garant mira u našem delu sveta, naglasio je predsednik Vlade Srbije.
Tanjug

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.