Izvor: B92, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Vlade zatraženo da osigura vraćanje mandata poslanicima

Beograd -- Ustavni sud Srbije zatražio je u četvrtak od Vlade Srbije da omogući sprovođenje odluke tog suda od 27. maja o vraćanju mandata poslanicima republičkog parlamenta, kojima je mandat oduzet na osnovu neustavnih odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika. Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da, ukoliko se Vlada Srbije ogluši o ovaj zahtev, Sud može i sam da sprovede svoju odluku: "Ja ne očekujem oglušivanje Vlade o naš zahtev, već eventualno odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u skladu sa već datim izjavama da ona nije, zbog ustavnih ograničenja, u mogućnosti da sprovede tu odluku. U takvoj situaciji Ustavni sud ima na raspolaganju neko drugo sredstvo za sprovođenje svoje odluke, a to je da je sam sprovede na osnovu ovlašćenja iz člana 58. Zakona o postupku pred Ustavnim sudom s tim što Ustavni sud može samo izuzetno da sam sprovodi svoju odluku ako neki drugi postupci i procedure ne urode plodom. Dakle o tom - potom".

Podsetimo, prema odluci ustavnog suda poslanički mandati treba da budu vraćeni Vojislavu Obradoviću, Borisu Karaičiću, Zoranu Novakoviću, Jovanu Deretiću, Predragu Bajčetiću i Vojkanu Tomiću.

Na mogućnost da bi odnos snaga u parlamentu mogao da bude promenjen na račun snaga koje se zalažu za obaranje Vlade Srbije - šefovi poslanika DOS Reforme Srbije i DSS Bojan Pajtić i Dejan Mihajlov različito reaguju. "To pitajte Vladu. Meni je malo neobično kao pravniku da Vlada postavlja poslanike", rekao je Pajtić. "ne verujem da će Vlada da sprovede odluku Ustavnog suda. Zašto bi to ona uradila? Pošto nije do sada poštovala Ustav i zakon, zašto bi poštovala sada kada ta odluka Ustavnog suda direktno ide protiv nje. Sprovođenjem odluka Ustavnog suda bi potpisala sebi pad", rekao je Mihajlov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.