Od 14 saslušana samo 3 ministra

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 14 saslušana samo 3 ministra

Beograd -- Kako piše Blic za šest meseci, od kako su protiv 14 ministara podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, samo njih troje je saslušano.

U beogradskom Prekršajnom sudu, međutim, kažu da moraju biti ispunjene zakonske pretpostavke da bi neko bio priveden na saslušanje.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo je decembra prošle godine zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 14 ministara zbog nepoštovanja Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o zaštiti podataka o ličnosti.

Do danas ne samo što nema odluke, već praktično predmeti nisu započeti. Tako je, izgleda, najveći uspeh što nijedan zahtev za pokretanje postupka protiv ministara nije i odbačen.

U prekršajnom sudu, saslušani su ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, bivši ministar energetike Petar Škundrić, a ministarka sporta Snežana Samardžić Marković svoju izjavu poslala je pismenim putem.

Otišlo se i korak napred, pa je i bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu upućen poziv na saslušanje.

Na pitanje šta je razlog da većini ministara nije poslat ni zahtev da dođu i daju izjavu, odgovor suda je da su ostali predmeti na uređenju. Uređenje praktično znači da je sud od kancelarije poverenika tražio da dostavi podatke, odnosno objašnjenje – kog dana je počinjen prekršaj zbog kog je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ministara.

Ne zna se kada će ostali biti saslušani

Međutim, s druge strane, činjenica je da u ovim predmetima koji se vode najjednostavnije rečeno nema određenog dana u kome je počinjen prekršaj. Ministarstva krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti već oko dve godine, to jest, krše ga najmanje 730 dana.

Iako u sudu tvrde da je sve regularno i da se prema ministrima odnose isto kao i prema građanima, većina funkcionera je verovatno i zaboravila na postupak protiv njih. Tako je nepoznanica kada će se zbog kršenja zakona u sudnici naći preostali ministri: životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, prosvete Žarko Obradović, odbrane Dragan Šutanovac, rada i socijalne politike Rasim Ljajić, u vreme podnošenja zahteva ministar nauke Božidar Đelić. Ali i bivši ministri: finansija Diana Dragutinović, zdravlja Tomica Milosavljević, trgovine Slobodan Milosavljević, telekomunikacija Jasna Matić i kulture Nebojša Bradić.

Inače, nadzor kako ministarstva izvršavaju svoje najosnovnije obaveze utvrđene zakonom poverenik je prošle godine čak i najavio pre nego su inspektori počeli proveru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niko ne saslušava ministre, uprkos prijavama

Izvor: Radio 021, 15.Maj.2011

Za šest meseci, od kako su protiv 14 ministara podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, samo njih troje je saslušano.

Nastavak na Radio 021...

Saslušano samo 3 od 14 ministara

Izvor: TvojPortal.com, 15.Maj.2011

/vesti online/ Za šest meseci, od kako su protiv 14 ministara podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, samo njih troje je saslušano, saznaju beogradski mediji. U beogradskom Prekršajnom sudu, međutim, kažu da moraju biti ispunjene "zakonske pretpostavke da bi neko bio priveden na saslušanje”.... . Poverenik...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.