Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara na Kosovu zabrana uvoza robe srpskih preduzeća

PRIŠTINA - Od 1. januara 2009. godine kosovske institucije uvešće zabranu uvoza robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao odgovor na odluku vlasti u Beogradu i Sarajevu da zabrane uvoz i transport robe na kojoj umesto "UNMIK carina" piše "carina Kosova".

Direktor odeljenja za međunarodnu trgovinu u Privrednoj komori Kosova Safet Grdžaliu izjavio je novinarima koji sa Kosova izveštavaju za beogradske medije da je odluka definitivna i da tu odluku podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i većina potrošača na Kosovu.

Grdžaliu je kazao da su se u kosovskim institucijama na ovakvu meru odlučili zbog reciprociteta i da su kosovske institucije bile primorane na reagovanje posle odluke Beograda i Sarajeva da od početka decembra zabrane uvoz i transport robe sa Kosova.

"Jedna stvar nas čudi, kako je moguće da se zarad političkih stavova u Beogradu gubi ovakvo tržište i potencijal kakvo je Kosovo. Samo tokom ove godine iz Srbije je legalno uvezeno robe u vrednosti većoj od 253 miliona evra. Kada se tome doda i Mitrovica i ono što je nelegalno ušlo, mislim da uvoz premašuje 500 miliona evra", kazao je Grdžaliu. On smatra da dovoditi u pitanje uvoz u ovom obimu, predstavlja "opasnu ekonomsku igru Srbije".

"Mi ne tražimo ništa drugo već samo reciprocitet. Ono što važi za sve neka važi i za Kosovo. Ako je do političkih mera, neka se sedne i razgovara, ali pustimo ekonomiju neka se razvija", kazao je Grdžaliu i ocenio da je odluka da se zabrani izvoz robe sa Kosova zbog papira politički motivisana i da se sa njom ne slažu privrednici u Srbiji. Grdžaliu je mere kosovske vlade najavio najkasnije od 1. januara.

"Te mere mi ćemo sprovoditi postupno, u tri ili četiri etape. Moramo biti oprezni jer određeni deo poslovnih ljudi sa Kosova ima dobru saradnju sa trgovcima i proizvođačima iz Srbije, kazao je Grdžaliu.

On je dodao da ovakva kretanja dovode u pitanje o sporazumima CEFTA, potpisanih između zemalja jugoistočne Evrope.

"U slučaju Kosova i Srbije i Kosova i Bosne, CEFTA više ne postoji, ili ako postoji onda je minut do 12 da se nesto preduzme da se barijere otklone i reše, jer ne vode nigde", ocenio je Grdžaliu.

Iz ministarstva za trgovinu Kosova su pozvali uvoznike i trgovce da rade na zameni artikala koje uvoze iz Srbije.

Gržaliu ističe da vlada i Privredna komora imaju bezrezervnu podršku i trgovaca i potrošača u odluci koju će sprovesti.

Na Kosovo se iz Srbije najviše uvoze prehrambeni proizvodi i to najčešće iz kompanija kao što su "Bambi", "Soko-štark", "Imlek", "Pionir" i druge.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: Blokada srpskih proizvoda

Izvor: RTS, 26.Dec.2008

Kosovo od 1. januara uvodi zabranu uvoza iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Mera predstavlja odgovor na zabranu tranzita robe overene od kosovske carine, a ne, što je do sada bio slučaj, carnie UNMIK-a...Direktor odeljenja za međunarodnu trgovinu u Privrednoj komori Kosova Safet Grdžaliu izjavio je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.