Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje identiteta Vojvodine

Beograd -- Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji predstavio je novi projekat o multietničkom identitetu Vojvodine i njegovom očuvanju.

Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko je ocenila da Vojvodina, kao region koji ima multietničku i evropsku tradiciju, može da doprinese evropeizaciji cele Srbije i rekla da je nužan preduslov za regionalne integracije Vojvodine njena autonomija i decentralizacija Srbije.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio je da se, zbog eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova, manjine u Vojvodini mogu naći na udaru ekstremista i pojedinih političkih partija kojima je u interesu destabilizacija Vojvodine.

Publicista i sociolog religije Mirko Đorđević ocenio je da će Vojvodina uspeti da očuva identitet jer je geografski veoma blizu Evrope.

On je rekao da je u toku klerikalizacija društva Srbije i da politička elita zloupotrebljava crkvu u političke svrhe. Prema njegovim rečima, crkvi takođe mora da bude jasno da je proces klerikalizacije na duže staze poguban i po samu crkvu.

Đorđević je kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu što nove hramove u Vojvodini zida u vizantijsko-raškom stilu, umesto u baroknom, karakterističnom za vojvođanski pravoslavni prostor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.