Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oči-u-oči krajem septembra"

Beč -- Krajem septembra očekuju se direktni pregovori delegacija Beograda i Prištine o statusu Kosova, prenosi agencija Beta.

Agencija prenosi, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da bi ti pregovori trebalo da se održe odmah posle susreta šefova diplomatija Kontakt-grupe, pred kraj idućeg meseca u Njujorku. Dan uoči sastanka "trojke" s predstavnicima Beograda i Prištine, u Beču se sastaje Kontakt-grupa, na nivou stručnjaka za zapadni Balkan.

Od današnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanka Kontakt-grupe se ne očekuje da se mnogo razlikuje u odnosu na prethodne. Detalji oko sastanka su skoro potpuno nepoznati. Zna se samo da se sastanak održava večeras, ali je lokacija potpuno nepoznata.

Sastanku će prisustvovati i posrednička trojka EU, SAD i Rusije, a kako je ranije najavljivano, sastanak bi trebalo da posluži kao priprema za sutrašnje pregovore.

Nije planirano da se učesnici sastanka obrate novinarima. Do sada, najčešće su mediji do informacija dolazili putem saopštenja.

Sutrašnji pregovori bi trebalo da se razlikuju od dosadašnjih, pre svega po tome što se sutra delegacije Beograda i Prištine neće međusobno sresti, niti razgovarati.

Pre podne bi kosovska delegacija trebalo da razgovara s posredničkom trojkom, dok će Beograd razgovarati u ranim popodnevnim satima. Osim toga, i trajanje razgovora je mnogo kraće; sada se planira da "trojka" potroši manje od tri sata na svaku delegaciju, da bi nakon toga održala konferenciju za novinare.

Prištinska delegacija će se odmah nakon razgovora vratiti za Prištinu, zbog primopredaje dužnosti glavnokomandujućeg KFOR-a. Očekuje se da bi se beogradska delegacija sutra posle razgovora mogla obratiti novinarima.

Delegaciju Državnog pregovaračkog tima Srbije na sutrašnjem sastanku u Beču sa međunarodnom posredničkom trojkom će predvoditi ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

U delegaciji će biti i dva predstavnika kosovskih Srba - Goran Bogdanović, poslanik DS-a u Skupštini Srbije i Marko Jakšić, član DSS-a i predsednik Skupštine Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu. U osmočlanoj ekipi Beograda će biti Aleksandar Simić i Gaša Knežević i savetnici ministara Samardžića i Jeremića.

Samardžić: Za direktne pregovore

Na današnjem sastanku pred polazak u Beč, delegacija Srbije je još jednom proučila dnevni red i dogovorila se oko predstavljanja stava Srbije na pregovorima, rekao je za B92 ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

On ističe da će glavna tema sutrašnjeg sastanka biti status i da će delegacija Srbije objasniti svoje viđenje budućeg položaja Kosova u okviru koncepta suštinske automomije.

"Druga tačka dnevnog reda jeste dogovor o daljim koracima. Za nas je važno da se nastavi razgovor o statusu Kosova i Metohije, međutim insistiraćemo na direktnom razgovoru o statusu", kaže on.

"Dakle, u prvom koraku, na sutrašnjem razgovoru, srpska i albanska delegacija će posebno izložiti svoje viđenje statusa, ali je cela stvar da jednom sednemo i međusobno izložimo ta viđenja i da pokušamo da korak po korak dođemo do zajedničkog rešenja", kaže Samardžić.

Delegacija Kosova: Kosovo je poseban slučaj

Kosovska pregovaračka ekipa konstatovala je u pripremnom dokumentu za pregovore u Beču da je Kosovo poseban slučaj i da je zato nadzirana nezavisnost u prvoj fazi jedino prihvatljivo rešenje.

"Pregovaračka ekipa ističe da rešenje statusa Kosova zasnovano na ovim kriterijumima potvrđuje da je pitanje Kosova poseban slučaj.

Pregovaračka ekipa je ubeđena da nezavisnost Kosova, na početku nadgledana, poštuje u potpunosti pomenute kriterijume, uključujuci tu posebno deset principa Konatakt grupe i Londonsku deklaraciju Kontakt grupe", navodi se u dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid.

U dokumentu od pet strana prištinski tim iznosi argumente za nezavisnost Kosova, pozivajući se, pre svega, na izjave i principe Kontakt grupe i istorijske činjenice koje "dokazuju neophodnost i pravo kosovskih građana na nezavisnu državu".

Kosovska pregovaračka ekipa se izjasnila protiv podele ili razmene teritorije sa susednim državama što bi bio "problem ne samo za EU već i za stabilnost regiona".

Jeremić: Kompromis donosi mir

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da je važno da se pronađe kompromisno rešenje za budući status Kosova, jer će to doprineti miru i stabilnosti u ovom delu Evrope.

Jeremić je, posle razgovora koje je zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem imao sa američkim senatorom i Džejsom Inhofom, istakao da je Srbiji Kosovo važno "i u srcu" zbog hrišćanskog nasleđa i istorije.

Senator Inhof, koji je i član senatskog komiteta za odbranu, naglasio je da mu je poznato koliko je Kosovo važno Srbima i dodao da su direktni pregovori o statusu neophodni.

Inhof je istakao da će SAD proširiti program vojne saradnje sa Srbijom koja se odnosi na obuku srpskih oficira u SAD. Prema njegovim rečima namera je, da se posle njegovog povratka u SAD, unapredi program vojne obuke za oficire koji dolaze iz Srbije.

Posle Srbije, Inhof putuje u Irak.

Simić: Isti dnevni red da važi i za Beograd i za Prištinu

Savetnik srpskog premijera Aleksandar Simić ocenio je danas da će Srbija moći da bude optimista po pitanju nastavka pregovora o statusu Kosova ako sutra u Beču na sastanku sa pregovaračkom "trojkom" i za Beograd i za Prištinu bude važio isti dnevni red.

Prema njegovim rečima, ako se nastavi sa izjavama da je problem težak i da treba još upoznavanja, to će značiti da je "reč o trošenju vremena".

U Beču ćemo izložiti naš stav kako vidimo rešenje kosovskog pitanja i pomirenje dva suprotstavljena zahteva - prištinske i

beogradske strane, rekao je Simić.

"Sutra ćemo zahtevati da se 'trojka' što pre izjasni i o datumu narednog satanka i o početku direktnih pregovora", rekao je Simić.

Nikolić: Moguć i rat

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je za današnje Večernje novosti da postoji opasnost da država kojoj otimaju teritoriju uđe u rat.

"To sad morate da pitate celu Srbiju, jer su se i Tadić i Koštunica približili retorici radikala. Uvek postoji opasnost da država kojoj otimaju teritoriju uđe u rat", rekao je on.

"Ubeđen sam da bi imali snage da slomimo kosovski separatizam, ali samo ako Tadić ne ostane predugo vrhovni komandant", rekao je Nikolić na pitanje da se, kada su radikali posredi, uvek strahuje da li će povesti narod u rat za Kosovo.

Prema rečima Nikolića, radikali će tražiti da vlada prekine diplomatske odnose sa svim državama koje bi priznale nezavisnost pokrajine.

Ponovo se oglasila Garda

Tzv. Garda svetog cara Lazara saopštila je da ne priznaje pregovore o budućem statusu Kosova koje vodi trojka Kontakt-grupe.

Ta paramilitarna formacija je, istovremeno, najavila da se sa srpskom vojskom i policijom u oktobru vraća na Kosovo u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

U saopštenju dostavljenom medijima, vlasti u Srbiji se upozoravaju da se sprečavanje povratka Garde na Kosovo "neće tolerisati ni po cenu sukoba sa braćom Srbima".

Garda kosovskim Albancima poručuje da će, ako jednostrano proglase nezavisnost, svi biti proterani sa Kosova.

Međunarodnim institucijama koje podrže nezavisno Kosovo, pak, Garda poručuje da će morati da napuste diplomatska predstavništva u Srbiji i da sa Kosova povuku svoje snage u sastavu Kfor i UNMIK.

Pripadnici te formacije su obeležili 28. jun na Kosovu ove godine, a neki su bili u majicama "Rat do oslobođenja".

"Garda cara Lazara" osnovana je početkom maja u Kruševcu. Tada je uhapšeno 27 osoba, koje su nosile majice sa znakom Jedinice za specijalne operacije, zbog čega ta manifestacija i nije završena kako je planirano, uz smotru i zakletvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.