Ocena ustavnosti reizbora sudija

Izvor: B92, 16.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ocena ustavnosti reizbora sudija

Beograd -- Društvo sudija Srbije podneće inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti reizbora sudija ukoliko takav set pravosudnih zakona bude usvojen u parlamentu.

Društvo sudija smatra da prelazne i završne odredbe iz Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva, koje se tiču reizbora sudija, obesmišljavaju osnovne zakonske norme i nisu u skladu sa Ustavom.

Koliko su sudije nezadovoljne predloženim odredbama zakona pokazuje i pun amfiteatar Pravnog fakulteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kome je odražana sednica Društva sudija.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero rekla je pred svojim kolegama da je reizbor, odnosno opšti izbor svih sudija neustavan, upozorivši da to vodi lustraciji sudija.

U sličnom tonu govorila je i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, koja ističe da u zakonu postoje mehanizmi koji omogućavaju da se sudski sistem obnavlja pa je zbog toga, kako smatra, zakon o reizboru sudija loš.

"On ostavlja četrnaestak minuta po molbi da bi se odlučilo ko je stručan, a ko nestručan i ko treba da ostane, a ko ne. To nije suštinska mera i njime se samo otvara mogućnost politizacije sudstva, a nijednom građaninu nije u interesu da ima sudiju koji će razmišljati o tome da li će udovoljiti onom po čijem uticaju je došao ili ostao da bude kao sudija", kazala je ona.

Ministarka pravde Snežana Malović je prilikom obrazlaganja zakona o sudijama i Visokom savetu sudstva istakla da će oni doprineti povećanju efiksnosti uz garanciju načela nezavisnosti sudske vlasti.

U Ministarstvu pravde kažu da su, kada su ovi zakoni pisani, najviše pažnje posvetili sigurnosti i građana i sudija.

"Krajni efekat tih odredaba, odnosno cilj je i ministarstva i sudija, a mislim da svi želimo dobro i građanima i sudijama, a to je da nam pravosudni sistem bude bolji nego što jeste, da sudstvo bude efikasnije", rekao je Vojkan Simić iz Ministarstva pravde.

"Stanje koje postoji sada je onako da građani nisu njime zadovoljni, dakle većina građana nije zadovoljna stanjem u pravosuđu i to je razlog da se reaguje na ovakav način, ovim setom zakona", kazao je Simić.

Ministarka pravde je prošle nedelje istakla da sudstvo ne uspeva da se izbori sa negativnim pojavama, navodeći kao primer "slučaj Ilarion" povodom kojeg, kako je istakla, sudije nisu snosile odgovarjuće sankcije.

"Ne nije tačno da ni jedan sudija nije razrešen, a takođe je tačno da su pre mesec dana, kada se raspravljalo o razrešenju sudija koje su otišle u penziju, postojala dva predloga za razrešenje sudija zbog nesavesnog i nestručnog vršenja funkcije, ali Skupština nije htela da ih razreši, pa ja pitam ministarku zašto ih nisu razrešili kada su već postojali razlozi", kaže Dragana Boljević.

Boljevićeva je istakla da je u "slučaju Ilarion" veći problem što je država zapretila blagu kaznu za takvo krivično delo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zahtev za ocenu ustavnosti reizbora sudija

Izvor: RTS, 16.Nov.2008

Skupština Društva sudija Srbije odlučila da Ustavnom sudu podnese inicijativu za ocenu ustavnosti više odredbi iz seta pravosudnih zakona, ukoliko one budu usvojene u parlamentu sudija. Najviše primedbi na odredbu o reizboru sudija...Smatramo da su predloženi zakoni u načelu dobri, ali da pojedine,...

Nastavak na RTS...

Sudije ustale protiv zakona

Izvor: Večernje novosti, 16.Nov.2008

Skupština Društva sudija Srbije podneće inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti reizbora sudija, kao i drugih zakonskih odredaba iz seta pravosudnih zakona ako oni budu usvojeni u Skupštini, odlučeno je na vanrednoj sednici

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.